Sklep online Pomoc Tagi Newsletter
| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Kuchnia wygodna i funkcjonalna

Kuchnia wygodna i funkcjonalna

Każdy wie, jak ważne w kuchni są przepisy. Zanim jednak przejdziemy do kulinarnych, zastosujmy się do tych, dzięki którym codzienne gotowanie będzie łatwe i przyjemne.

Autor: Andrzej Szandomirski

Zabudowa kuchni w kształcie litery L jest wygodna i praktyczna.

W kuchni najważniejsza jest wygoda. Dawno już zauważono, że czynności kuchenne zaczynają się od lodówki, kontynuowane są przy blacie i zlewie, a kończą za płytą grzewczą. Uczenie mówiąc, jest to ciąg technologiczny (ciąg kuchenny), którego elementy spełniają różne funkcje: obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem), mycie i zmywanie (zlew), obróbka czysta (zlew-kuchenka), obróbka cieplna (kuchenka) i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki). Wszystkie te strefy muszą być zachowane nawet w małej kuchni. Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń oraz na zapewnieniu między nimi odpowiednio długiego odcinka blatu. Blat może przybierać kształt litery L, U, a czasami nawet G. Najłatwiej jest, gdy wszystkie strefy są połączone ciągłym blatem. Ale wygodna może też być kuchnia z dwoma równoległymi blatami lub z wyspą. Ważne jest, aby pomiędzy lodówką a zlewem oraz pomiędzy zlewem a kuchenką była płaszczyzna do pracy i odstawiania naczyń i potraw, a urządzenia nie były od siebie zbytnio oddalone.

Dostosuj sposób urządzenia kuchni do jej wymiarów

Nawet w najmniejszej kuchni powinien się zmieścić ciąg kuchenny o długości 360 cm. Przyjmuje się przy tym, że długość wszystkich blatów nie powinna być mniejsza niż 200 cm. Jest wiele możliwości spełnienia tych warunków w otwartym pomieszczeniu: zabudowa z kształcie litery L, w dwóch rzędach, z półwyspem lub wyspą. Minimalna szerokość kuchni zamkniętej to 180 cm. W takim pomieszczeniu można umieścić urządzenia przy jednej ścianie i zachować odpowiedni odstęp od drugiej. Jest to rozwiązanie dopuszczalne, ale niezbyt wygodne. Kuchnia zamknięta z dwoma równoległymi rzędami szafek musi mieć minimum 240 cm szerokości. W pomieszczeniu tej szerokości można także ograniczyć się do jednej linii zabudowy, a przy drugiej ścianie ustawić stolik. Jednak dopiero szerokość 250-270 cm pozwala na wstawienie do kuchni wygodnego stołu dla czterech osób. Zwykle stosuje się przy tym zabudowę w kształcie litery L.
Orientacyjne wielkości różnych typów kuchni są następujące:

  • minimalna powierzchnia otwartego aneksu kuchennego – 5-6 m²;
  • minimalna powierzchnia kuchni zamkniętej – 8-9 m²;
  • powierzchnia kuchni zamkniętej ze stołem – 10-15 m²; 
  • powierzchnia kuchni zamkniętej z wyspą – 18 m² lub więcej – w zależności od funkcji wyspy.

Rozmieszczenie urządzeń kuchennych

Pamiętajmy, że kuchenka gazowa nie może być ustawiona w odległości mniejszej niż 50 cm od okna, a odległość zlewozmywaka od pionu kanalizacyjnego nie powinna przekraczać 3 m. Zlewozmywak sytuuje się często pod oknem – wykonywane przy nim czynności uprzyjemnia dobre naturalne oświetlenie. Zmywarka powinna się znaleźć bezpośrednio przy nim. Aby korzystanie z urządzeń było wygodne, odległości pomiędzy nimi nie powinny być zbyt duże. Bez względu na sposób zabudowy (jedno­rzędowa, dwurzędowa, w kształcie litery L) odległość od zlewu do lodówki w linii prostej nie powinna przekraczać 210 cm, a od lodówki do kuchenki – 270 cm. Nic też nie może przeszkadzać w przejściu między nimi.
Umieszczenie wszystkich urządzeń przy jednej ścianie. Przy standardowej zabudowie potrzebujemy 360 cm. Ustawiając szafki i urządzenia w jednym rzędzie, warto zastosować wygodną kolejność: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Zlewozmywak powinien znaleźć się pośrodku, ponieważ łatwy dostęp do wody jest ważny zarówno podczas wstępnego przygotowywania produktów, jak i w trakcie gotowania. Urządzenia powinny być rozdzielone blatami. Minimalna długość blatów między lodówką a zlewozmywakiem oraz po obu stronach kuchenki to 40 cm. Jednak w każdej kuchni powinien się znaleźć blat roboczy o długości co najmniej 80 cm. Przy zabudowie jednorzędowej rozdziela on zwykle zlewozmywak i kuchenkę. Można go także umieścić między lodówką a zlewem. Uwaga: ustawiając szafkę w narożniku, dobrze jest zastosować pomiędzy bokiem szafki a ścianą listwę dystansową, aby wygodniej było otwierać drzwiczki i szuflady.

Czerwona kuchnia. Aranżacja kuchni w gorącej czerwieni

Czerwień w kuchni ma zielone światło. Kolor przewodni oddaje osobowość właścicieli mieszkania:...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Pomysł na okno w kuchni. Okno przesuwne

Nie masz pomysłu na okno w kuchni? Proponujemy nowoczesne okno przesuwne, które nie będzie kolidowało z...

Jak urządzić małą kuchnię? ABC kuchennej aranżacji

Mała kuchnia ma tę zaletę, że nie będziesz przemierzał w niej wielu kilometrów w poszukiwaniu produktów. Aby...

Jak urządzić kuchnię unikając blędów? Pomysły na...

Wiele osób zadaje sobie pytanie, jak urządzić kuchnię. Aranżacja kuchni powinna być głęboko...

Wyposażenie strefy zlewozmywaka: jaki zlewozmywak...

We współczesnej kuchni praca przy zlewozmywaku może być przyjemną czynnością. Wszystko zależy od tego,...

Biała kuchnia - zdjęcia. 15 aranżacji wnętrz w...

Biała kuchnia jest ponadczasowa i sprawdzi się we wnętrzach zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Białe...

Kuchnia otwarta na salon. Plusy i minusy...

Nowoczesna kuchnia otwarta na salon to coraz częściej spotykane rozwiązanie we współczesnym budownictwie....

update counter
SPRAWDŹ
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.