Sklep online Pomoc Tagi Newsletter
| muratordom.pl » Kuchnia » Projekty i aranżacje » Kuchnia wygodna i funkcjonalna

Kuchnia wygodna i funkcjonalna

Każdy wie, jak ważne w kuchni są przepisy. Zanim jednak przejdziemy do kulinarnych, zastosujmy się do tych, dzięki którym codzienne gotowanie będzie łatwe i przyjemne.

Autor: Andrzej Szandomirski

Zabudowa kuchni w kształcie litery L jest wygodna i praktyczna.

W kuchni najważniejsza jest wygoda. Dawno już zauważono, że czynności kuchenne zaczynają się od lodówki, kontynuowane są przy blacie i zlewie, a kończą za płytą grzewczą. Uczenie mówiąc, jest to ciąg technologiczny (ciąg kuchenny), którego elementy spełniają różne funkcje: obróbka wstępna (część między lodówką a zlewem), mycie i zmywanie (zlew), obróbka czysta (zlew-kuchenka), obróbka cieplna (kuchenka) i wykańczanie potraw (blat w pobliżu kuchenki). Wszystkie te strefy muszą być zachowane nawet w małej kuchni. Prawidłowe, zgodne z zasadą ciągu technologicznego rozplanowanie kuchni polega na właściwym rozmieszczeniu urządzeń oraz na zapewnieniu między nimi odpowiednio długiego odcinka blatu. Blat może przybierać kształt litery L, U, a czasami nawet G. Najłatwiej jest, gdy wszystkie strefy są połączone ciągłym blatem. Ale wygodna może też być kuchnia z dwoma równoległymi blatami lub z wyspą. Ważne jest, aby pomiędzy lodówką a zlewem oraz pomiędzy zlewem a kuchenką była płaszczyzna do pracy i odstawiania naczyń i potraw, a urządzenia nie były od siebie zbytnio oddalone.

Dostosuj sposób urządzenia kuchni do jej wymiarów

Nawet w najmniejszej kuchni powinien się zmieścić ciąg kuchenny o długości 360 cm. Przyjmuje się przy tym, że długość wszystkich blatów nie powinna być mniejsza niż 200 cm. Jest wiele możliwości spełnienia tych warunków w otwartym pomieszczeniu: zabudowa z kształcie litery L, w dwóch rzędach, z półwyspem lub wyspą. Minimalna szerokość kuchni zamkniętej to 180 cm. W takim pomieszczeniu można umieścić urządzenia przy jednej ścianie i zachować odpowiedni odstęp od drugiej. Jest to rozwiązanie dopuszczalne, ale niezbyt wygodne. Kuchnia zamknięta z dwoma równoległymi rzędami szafek musi mieć minimum 240 cm szerokości. W pomieszczeniu tej szerokości można także ograniczyć się do jednej linii zabudowy, a przy drugiej ścianie ustawić stolik. Jednak dopiero szerokość 250-270 cm pozwala na wstawienie do kuchni wygodnego stołu dla czterech osób. Zwykle stosuje się przy tym zabudowę w kształcie litery L.
Orientacyjne wielkości różnych typów kuchni są następujące:

  • minimalna powierzchnia otwartego aneksu kuchennego – 5-6 m²;
  • minimalna powierzchnia kuchni zamkniętej – 8-9 m²;
  • powierzchnia kuchni zamkniętej ze stołem – 10-15 m²; 
  • powierzchnia kuchni zamkniętej z wyspą – 18 m² lub więcej – w zależności od funkcji wyspy.

Rozmieszczenie urządzeń kuchennych

Pamiętajmy, że kuchenka gazowa nie może być ustawiona w odległości mniejszej niż 50 cm od okna, a odległość zlewozmywaka od pionu kanalizacyjnego nie powinna przekraczać 3 m. Zlewozmywak sytuuje się często pod oknem – wykonywane przy nim czynności uprzyjemnia dobre naturalne oświetlenie. Zmywarka powinna się znaleźć bezpośrednio przy nim. Aby korzystanie z urządzeń było wygodne, odległości pomiędzy nimi nie powinny być zbyt duże. Bez względu na sposób zabudowy (jedno­rzędowa, dwurzędowa, w kształcie litery L) odległość od zlewu do lodówki w linii prostej nie powinna przekraczać 210 cm, a od lodówki do kuchenki – 270 cm. Nic też nie może przeszkadzać w przejściu między nimi.
Umieszczenie wszystkich urządzeń przy jednej ścianie. Przy standardowej zabudowie potrzebujemy 360 cm. Ustawiając szafki i urządzenia w jednym rzędzie, warto zastosować wygodną kolejność: lodówka, zlewozmywak, kuchenka. Zlewozmywak powinien znaleźć się pośrodku, ponieważ łatwy dostęp do wody jest ważny zarówno podczas wstępnego przygotowywania produktów, jak i w trakcie gotowania. Urządzenia powinny być rozdzielone blatami. Minimalna długość blatów między lodówką a zlewozmywakiem oraz po obu stronach kuchenki to 40 cm. Jednak w każdej kuchni powinien się znaleźć blat roboczy o długości co najmniej 80 cm. Przy zabudowie jednorzędowej rozdziela on zwykle zlewozmywak i kuchenkę. Można go także umieścić między lodówką a zlewem. Uwaga: ustawiając szafkę w narożniku, dobrze jest zastosować pomiędzy bokiem szafki a ścianą listwę dystansową, aby wygodniej było otwierać drzwiczki i szuflady.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Biała kuchnia - zdjęcia. 15 aranżacji wnętrz w...

Biała kuchnia jest ponadczasowa i sprawdzi się we wnętrzach zarówno tradycyjnych, jak i nowoczesnych. Białe...

Kuchnia otwarta na salon. Plusy i minusy...

Nowoczesna kuchnia otwarta na salon to coraz częściej spotykane rozwiązanie we współczesnym budownictwie....

Otwarte półki kuchenne - zobacz, jak wybrać...

Otwarte półki kuchenne to doskonały sposób na wyeksponowanie domowych skarbów. Jak jednak wybrać kuchenną...

Aranżacja kuchni na poddaszu. Galeria zdjęć...

Aranżacja kuchni na poddaszu jest utrudniona, gdyż jego skosy komplikują funkcjonalne zagospodarowanie...

Doprowadzenie instalacji do wyspy kuchennej:...

Wyspa w kuchni to nie tylko element ozdobny. Jej montaż i usytuowanie powinny wspomagać funkcjonalność...

Szara kuchnia nowoczesna i elegancka. Zobacz...

Jeżeli nie masz pomysłu na to, jak urządzić nowoczesną, elegancką i zarazem przytulną kuchnię, zobacz...

update counter
SPRAWDŹ
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody MURATOR S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody MURATOR S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.