| muratordom.pl » Kuchnia » Pomysły na wykończenie » Płytki na podłogę

Płytki na podłogę

Płytki podłogowe - znacznie precyzyjniej niż ścienne - powinny być dobierane do pomieszczenia w którym mają być ułożone.   

Płytki ceramiczne stosowane na podłogę to dobrze znana terakota, tradycyjne cotto, a także klinkier. Coraz częściej konkuruje z nimi gres techniczny dostępny dzisiaj nie tylko w odcieniach beżu i szarości kojarzących się z posadzkami sklepów i obiektów użyteczności publicznej. Elegancki wygląd nada posadzce błyszczący gres polerowany. Prawdziwy renesans przeżywa jednak gres porcelanowy, szczególnie o przyjemnej i ciepłej w dotyku powierzchni satynowej, a także gres szkliwiony.

Autor: Marcin Czechowicz

Płytki ceramiczne mają zróżnicowane parametry techniczne, trzeba je dobierać stosownie do pomieszczeń.

Klasa ścieralności. Im wyższa, tym bardziej płytka jest odporna na ścieranie. Parametr dobieramy ze względu na intensywność użytkowania podłogi. Jeśli w pomieszczeniu chodzimy boso lub w kapciach – wystarczy I klasa ścieralności. W łazience potrzebna będzie II,  w przedsionku, holu i kuchni – III lub IV klasa ścieralności.

Antypoślizgowość. Na oznaczenie właściwości antypoślizgowych używa się symboli R9-R13 (norma niemiecka). Często jednak wystarczy informacja, że płytka jest antypoślizgowa. Parametr ten ważny jest w każdym pomieszczeniu narażonym na działanie wody i wilgoci. Antypoślizgowość zapewniają płytkom reliefy, czyli wypukłe wzory na całej powierzchni płytki, albo ryfle – wypukłe lub wklęsłe elementy prostoliniowe przy jednej krawędzi płytki. Są też płytki pokryte szkliwem antypoślizgowym albo impregnatem.

Odporność na szok termiczny. Parametr decydujący o tym, czy płytki są odporne na szybkie podgrzewanie i nagłe studzenie. Ważny w kuchni, gdzie na przykład rozgrzana kropla tłuszczu może spowodować silne naprężenia, a w efekcie pęknięcie płytki.
 
Odporność na plamienie. To cecha ważna w kuchni, łazience, garażu. Należy pamiętać, że używane do czyszczenia detergenty są aktywne chemicznie, więc zwłaszcza w łazience płytki powinny spełniać ten warunek. Płytki pozbawione tej właściwości można zaimpregnować.

Nasiąkliwość. Niską nasiąkliwość zapewnia płytkom mała porowatość, warstwa szkliwa lub impregnat. Parametr ważny w łazience, w pomieszczeniu gospodarczym, przy zlewozmywaku w kuchni. Zazwyczaj wystarczają płytki o nasiąkliwości do 6%, ale w strefie mokrej łazienki najlepiej jednak stosować płytki o nasiąkliwości do 3%.

Twardość. Zależy od składu płytki i sposobu jej wytwarzania. Decyduje o odporności płytki na zarysowania. Twardość określa się wartościami liczbowymi od 1 do 10 w skali Mosha. W warunkach domowych  wystarczy wartość 5-6.

Kuchnia na gazie

Z gazem zawsze trzeba obchodzić się ostrożnie. Nie tylko podczas wykonywania instalacji, ale...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Dobre oprawy oświetleniowe do kuchni. Dlaczego...

Projektując kuchnię warto zadbać o dobrej jakości oprawy oświetleniowe. Kuchnia jest bowiem pomieszczeniem...

Kolory ścian, mebli i dodatków w kuchni. Czy...

Kolory w kuchni mają ogromne znaczenie. Bezpośrednio wpływają na nasz apetyt i chęć jedzenia. Jakie kolory...

Kuchnia w nowej odsłonie. Pomysł na szybki remont...

Zastanawiasz się, jak odnowić kuchnię za niewielkie pieniądze? Obejrzyj film z szybkiej, a przy tym...

Jak przez 30 lat zmieniała się kuchnia w domu...

Jak zmieniły się kuchnie przez 30 lat, od kiedy wydajemy "Muratora"? Zmieniło się - oczywiście - wszystko! Od...

Nowoczesne lampy wiszące do kuchni. 10 pomysłów...

Oświetlenie kuchni odgrywa bardzo istotną rolę w jej wystroju. Nowoczesne lampy wiszące są nie tylko...

Grzejniki dekoracyjne - funkcjonalny i efektowny...

Co zrobić, gdy grzejnik szpeci wnętrze? Czy można go zasłonić? Specjaliści odradzają takie działania....