| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół na święta

Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół na święta

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto prześledzić stołowe trendy i nowinki. Zobacz, jak efektownie udekorować stół na święta wielkanocne.

Talerze z koronką

Nakrywanie stołu potraktujmy twórczo, zastępując dyżurny zestaw naczyń talerzami kompletowanymi pojedynczo. Powinny być dobrane według pewnego klucza, punktem wyjścia może stać się kolorystyka, kształt lub wzór naczyń, np. koronkowy motyw na rantach talerzy. Zestawione z czarnymi i bakłażanowymi naczyniami oraz dodatkami na tle obrusa z roślinnym haftem będą się prezentowały bardzo szykownie.

Talerze z koronkąCiemny fiolet i biel to duet w nowym wydaniu. Mocne zestawienie łagodzą subtelny róż i misterny ornament.

Błękit graficznyNiebiańskie barwy naczyń wpisują się w nastrój świąt. Geometryczny układ tonuje roślinny wzór obrusa.

Błękit graficzny

Najpierw pojawił się pomysł na błękit. Naczynia w jego różnych odcieniach ustawiono od najjaśniejszej prostokątnej podstawki do niebieskiej miseczki, wieńczącej piramidę talerzy. Szklanki powtarzają kolory nakrycia. Naturalnym dodatkiem są drewniane trzonki sztućców. Na stole nie powinno zabraknąć kwiatów. Świeże tulipany albo gałązka magnolii ułożone przy talerzu będą romantycznym akcentem.

Szyk egzotycznyDalekowschodni obrazek i rodzime talerze z jasnej porcelany połączono wzorem płatków.

Zestaw wegetariańskiTalerze z motywem liści można przekładać gładkimi, tak by odróżnić od siebie kolejne warstwy.

Szyk egzotyczny

Inspiracją do nadania charakteru oprawie stołu może stać się wyjątkowa uroda obrazka. Jeśli wystąpi on w roli prostokątnej podkładki w kolorze szlachetnej zieleni z roślinnym wzorem w stylu japońskich drzeworytów, będzie główną ozdobą nakrycia. Talerze w odcieniach złamanej bieli nie odwrócą uwagi od ciemnego tła. Na stole zamiast kwiatka można przewrotnie umieścić łodyżkę karczocha.

Zestaw wegetariański

Jeśli gości przy stole będzie mniej, od razu możemy pokusić się o wystawienie większej ilości naczyń dla każdego biesiadnika – do przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru. Tak liczny zestaw wymaga powściągliwości w doborze formy i barwy ceramiki stołowej. Warto ograniczyć paletę kolorów do dwóch lub trzech. Kwadratowe kształty można efektownie połączyć z tradycyjnie okrągłymi lub owalnymi.

Pastelowa nuta

Geometria i motyle

Pastelowa nuta

Tonacja wiosennych kwiatów stała się subtelną podpowiedzią oprawy stołu. Do płatków magnolii dopasowano delikatny róż naczyń, który został zestawiony z bielą. Muszelkowa kolorystyka pięknie podkreśla kruchość i szlachetność ceramiki o cienkich ściankach. Szary odcień podkładki podbija ciepłe odcienie różu. Najważniejszy staje się kolor, formy są proste i mniej zobowiązujące.

Geometria i motyle

Zestaw biało-czarnej porcelany, który idealnie sprawdza się podczas wytwornych kolacji, warto ubarwić, wprowadzając pastelowe tonacje. Oprawa stołu urozmaicona jasnozielonymi talerzami nabierze lekkiego wyrazu. Okrągły kształt talerzy, filiżanek i szklanych świeczników nawiązuje do motywu białych kółek na czarnym obrusie.

Przeczytaj dodatkowo:
Świąteczne nakrycie stołu ze stroikiem w roli...

Elegancki stół - ukłon w stronę zwolenników tradycji i natury. Klasyczna dekoracja utrzymana jest w barwach...

Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w...

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w...

Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Czas wyjąć z kredensów pasiaste serwety, gliniane ptaszki, ręcznie malowane naczynia i uczynić z nich...

Jaki to kieliszek - do wina, wódki, a może...

W jakim kieliszku podać czerwone wino, a w jakim białe? Po czym poznać kieliszek do brandy i likieru?...

Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Dekoracyjna miedź

Patelnie z miedzi wykorzystywane są okazjonalnie, ale w kuchni wyglądają niezwykle dekoracyjnie...