| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Stołowa etykieta

Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym przyjęciu świadczą nie tylko smaczne potrawy, lecz również – jeśli nie przede wszystkim – wygląd stołu, przy którym posadzimy naszych gości.

Najważniejsze jest nakrycie stołu. Musimy pamiętać, że żaden element stołowej zastawy, czy nawet dekoracji, nie może być przypadkowy. Nie szykujmy naczyń, serwet i sztućców w ostatniej chwili, tuż przed przyjściem gości. Jeśli wyjmiemy wszystko z szafek w pośpiechu i ogólnym chaosie, nasz stół będzie również nieuporządkowany, a co za tym idzie, nieelegancki. Goście z pewnością to zauważą.

Najpierw, nawet kilka dni przed przyjęciem, powinniśmy zaplanować co dokładnie znajdzie się na naszym stole. Przejrzyjmy zastawę, upewniając się czy mamy wszystko, co niezbędne dla przewidzianej liczby gości. Wszelkie elementy, nawet jeśli nie pochodzą z jednego serwisu, powinny pasować do siebie stylem, wzorem i kolorystyką. To samo dotyczy jedzenia – potrawy nie mogą być przypadkowe, podawane bez ustalonej kolejności, a ich smaki nie powinny „gryźć” się ze sobą. Najlepiej żeby ich wygląd i konsystencja dobrze komponowały się z naczyniami.
Ilość talerzy dobieramy do liczby dań, które zamierzamy podać. Niewyobrażalnym błędem byłoby ustawienie przed gościem tego samego talerza do przystawki i dania głównego.

Ta zasada obowiązuje też w przypadku sztućców. Do każdego dania istnieją specjalne ich rodzaje – wyróżniamy widelce i noże do przystawek, obiadowe, deserowe, czy też do mięsa lub ryb.  Najważniejsza jest kolejność ułożenia ich w stosunku do talerza. Jedząc kolejne dania, sięgamy po sztućce leżące od zewnętrznej strony, kolejno kierując się w stronę talerza. Widelczyk i łyżeczka do deserów powinny znajdować się powyżej talerza. Łyżkę do zupy kładziemy zawsze obok noży – nigdy przy widelcu, jak się zapewne zdarza niektórym.
Na stole nie może zabraknąć również przyrządów do nakładania potraw z misek, czy półmisków – noży do serów, widelczyków do przekąsek, łyżek bankietowych, lub łopatki do ciasta.
Pamiętajmy, aby sztućce również pochodziły z jednego kompletu! Zarówno w przypadku serwisu, jak i sztućców, powinniśmy mieć komplety przeznaczone wyłącznie na wyjątkowe okazje – święta, przyjęcia i inne uroczystości.

Kolejnym ważnym elementem są szkła do picia alkoholi i napojów. Ich wygląd zależy od tego, co zamierzamy w nich wypić. Do każdego rodzaju alkoholu znajdziemy specjalne kieliszki. Kształt kieliszka – jego grubość i wysokość – wpływa na smak trunku, a co za tym idzie, również na przyjemność picia! Na rodzaj podawanego szkła ma również wpływ temperatura podawanego napoju. Koszmarnym pomysłem byłoby podanie kawy w szklance! Ten zwyczaj, niegdyś popularny w naszym kraju, w obecnych standardach jest niedopuszczalny.

Wśród stołowych elementów wyróżniamy także serwetki. Powinny zawsze znajdować się na naszym stole, nawet podczas codziennych posiłków w gronie najbliższych! Na przyjęciu są one nie tylko pomocne podczas jedzenia – służą też jako element dekoracyjny. Dlatego ich wygląd jest bardzo ważny. Nie kładźmy na eleganckim stole papierowych serwetek z supermarketu! Niech będą z ładnego i dobrego jakościowo materiału. Pamiętajmy, że muszą pasować do obrusu i innych elementów. Serwetka będzie odpowiednio wyglądać jeśli ciekawie ją złożymy i wkomponujemy w przestrzeń stołu. Tutaj spokojnie możemy puścić wodze fantazji tworząc własny niezapomniany sposób składania. Jeśli obawiamy się, że nasz talent nie zostanie doceniony, możemy po prostu umieścić serwetkę w serwetniku.

Uroku i stylu naszemu stołowi doda kompozycja z kwiatów, która z pewnością będzie piękną i ciekawą ozdobą.

Przeczytaj dodatkowo:
Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Akcesoria kuchenne dla początkującego kucharza...

Rynek opanowały gadżety do kuchni. Każdy znajdzie coś dla siebie: od amatora do prawdziwego szefa kuchni....

Sztuka gotowania i smażenia wg Roberta Sowy

Z panem Robertem Sową - szefem kuchni hotelu Jan III Sobieski, odznaczonym Oskarem Kulinarnym oraz tytułem...

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w...

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.