| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Sprawa na ostrzu

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Krojenie, siekanie i szatkowanie - te mało wdzięczne czynności można sobie ułatwić, przestrzegając odpowiednich zasad.

W każdym gospodarstwie powinno się znaleźć 6-7 podstawowych noży (do obierania warzyw, siekania, filetowania, krojenia pieczywa, do sera, do wykrajania gniazd nasiennych).

Warto zainwestować i kupić komplet noży dobrej jakości, które wystarczą na wiele lat. Przy wyborze, zwróćmy uwagę, czy nóż jest wygodny i pasuje do dłoni. Noży dobrej jakości nie należy ostrzyć na metalowych osełkach, najlepiej oddać je do punktu ostrzenia i polerowania lub wybrać osełkę kamienną. Pamiętajmy, że nóż powinien być zawsze ostry, tępym łatwiej się skaleczyć.

Do chlebaPieczywo krójmy nożem z grubymi ząbkami, które działają jak piła i nie gniotą, zwłaszcza gdy jest świeże.

Do owocówUsuwanie gniazd nasiennych lub krojenie plastrów cytryny ułatwią noże z krótkim, wąskim ostrzem. Miękkich owoców, po przepołowieniu, nie należy kroić od strony skórki, by nie miażdżyć miąższu.

Do sera Sery - zarówno twarde, jak i miękkie - najlepiej kroić, używając ostrzy z otworami, dzięki czemu plastry nie będą się sklejać.

Do masła Masło wygodnie będzie rozsmarowywać zaokrąglonymi na końcu nożykami z drewna lub metalu.

Do mięsaIdealny do trybowania jest nóż zwany trybownikiem - z ostrym, cienkim wyprofilowanym ostrzem, szerszym u nasady trzonka. Nóż do filetowania ryb musi być cienki i bardzo elastyczny, tak by można było oddzielić mięso od kości. Tak samo elastyczny, choć nieco szerszy powinien być nóż do wędlin.

Do warzyw Najlepiej obiera się warzywa nożem o zakrzywionym ostrzu, które łatwiej dopasowuje się do obłych form. Nóż z "brodą", czyli ostrzem szerszym od trzonka, jest znakomity do siekania warzyw i ziół.

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół...

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto...

Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Nie tylko od święta

Elegancki serwis nie musi kojarzyć się wyłącznie z uroczystym przyjęciem. Codzienny posiłek w gronie...

Akcesoria kuchenne dla początkującego kucharza...

Rynek opanowały gadżety do kuchni. Każdy znajdzie coś dla siebie: od amatora do prawdziwego szefa kuchni....

Dekoracyjna miedź

Patelnie z miedzi wykorzystywane są okazjonalnie, ale w kuchni wyglądają niezwykle dekoracyjnie...

Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w...

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.