| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Sprawa na ostrzu

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Krojenie, siekanie i szatkowanie - te mało wdzięczne czynności można sobie ułatwić, przestrzegając odpowiednich zasad.

W każdym gospodarstwie powinno się znaleźć 6-7 podstawowych noży (do obierania warzyw, siekania, filetowania, krojenia pieczywa, do sera, do wykrajania gniazd nasiennych).

Warto zainwestować i kupić komplet noży dobrej jakości, które wystarczą na wiele lat. Przy wyborze, zwróćmy uwagę, czy nóż jest wygodny i pasuje do dłoni. Noży dobrej jakości nie należy ostrzyć na metalowych osełkach, najlepiej oddać je do punktu ostrzenia i polerowania lub wybrać osełkę kamienną. Pamiętajmy, że nóż powinien być zawsze ostry, tępym łatwiej się skaleczyć.

Do chlebaPieczywo krójmy nożem z grubymi ząbkami, które działają jak piła i nie gniotą, zwłaszcza gdy jest świeże.

Do owocówUsuwanie gniazd nasiennych lub krojenie plastrów cytryny ułatwią noże z krótkim, wąskim ostrzem. Miękkich owoców, po przepołowieniu, nie należy kroić od strony skórki, by nie miażdżyć miąższu.

Do sera Sery - zarówno twarde, jak i miękkie - najlepiej kroić, używając ostrzy z otworami, dzięki czemu plastry nie będą się sklejać.

Do masła Masło wygodnie będzie rozsmarowywać zaokrąglonymi na końcu nożykami z drewna lub metalu.

Do mięsaIdealny do trybowania jest nóż zwany trybownikiem - z ostrym, cienkim wyprofilowanym ostrzem, szerszym u nasady trzonka. Nóż do filetowania ryb musi być cienki i bardzo elastyczny, tak by można było oddzielić mięso od kości. Tak samo elastyczny, choć nieco szerszy powinien być nóż do wędlin.

Do warzyw Najlepiej obiera się warzywa nożem o zakrzywionym ostrzu, które łatwiej dopasowuje się do obłych form. Nóż z "brodą", czyli ostrzem szerszym od trzonka, jest znakomity do siekania warzyw i ziół.

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Czas wyjąć z kredensów pasiaste serwety, gliniane ptaszki, ręcznie malowane naczynia i uczynić z nich...

Akcesoria kuchenne dla początkującego kucharza...

Rynek opanowały gadżety do kuchni. Każdy znajdzie coś dla siebie: od amatora do prawdziwego szefa kuchni....

Pomysły na wielkanocny stół [INSPIRACJE]

Świąteczne śniadanie powinno mieć odpowiednią oprawę, aby wprowadzać w radosny klimat Wielkanocy. Na stole...

Wspólne gotowanie

Gdy za oknem zimno, na popularności zyskują domowe spotkania z przyjaciółmi. Dobrą zabawą może być...

Kawiarka. Jak wybrać zaparzarkę do kawy?

Aby napić się dobrej kawy, nie trzeba iść do kawiarni. Zaparzarka do kawy zapewni Ci niezapominane doznania...

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...