| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w jakim szkle podawać

Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w jakim szkle podawać

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim naczyniu. Mało kto jednak wie co w jakim szkle podawać... kieliszki do szampana, kieliszki do wina, kieliszki do likierów...

Różnorodność alkoholi czy w ogóle napojów serwowanych w szkle jest tak ogromna, że gdyby chcieć każdy rodzaj podawać w innego rodzaju naczyniu – potrzebne byłoby oddzielne pomieszczenie na jego składowanie...

Jednak kieliszki są w każdym domu, warto więc wiedzieć do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Przez różnorodność szkła, najprościej wyodrębnić zestaw podstawowy i ewentualnie uzupełniać go formami, które lubimy najbardziej, lub których używamy najczęściej.

Do wina białego najlepiej nadają się kieliszki z małą czaszą, dzięki której wino dłużej utrzymuje odpowiednią niską temperaturę

Kieliszek do czerwonego wina powinien być nieco pękaty, gdyż dzięki pojemności więcej tlenu dostaje się do wina i substancje zapachowe i smakowe mogą w pełni roztoczyć swój czar.

Kieliszki do szampana powinny mieć wysoką czaszę by wino dobrze się pieniło i nie wietrzało zbyt prędko. Szampan podaje się również w pucharach, ale z nich te unikalne “bąbelki” znikają za szybko.

Koniakówka to chyba najbardziej znany kształt kieliszka. Szeroka u dołu, łagodnie zwęża się ku brzegowi. Trzymając ją w dłoni alkohol ogrzewa się i łatwiej uwalnia aromat, który unosząc się do góry, niejako koncentruje się u brzegu kieliszka...

Kieliszki do likierów są niewielkie z racji specyfiki alkoholu, który pije się w niewielkich ilościach. Najczęściej stożkowe, wąskie u dołu czaszy, rozszerzające się do góry.

Kieliszki do wódki - tu reguł nie ma, albo przynajmniej są różnorodne. Najczęściej małe, stożkowe lub walcowe. Na nóżce lub bez.

Kieliszki do wody – rzadko używane, ale nie powinno ich w domu zabraknąć. Na wysokiej nóżce. Z dużą czaszą. Najczęściej jest to największy kieliszek w komplecie.

Kieliszek do winiaku to już niemal fanaberia. Kształt ma dość specyficzny – jak rozkwitający tulipan – szeroki u podstawy czaszy z przewężeniem w połowie kieliszka i łagodnym prostym najczęściej przejściem do brzegu.

Do najczęściej używanych naczyń szklanych należy również zaliczyć puchary lub szklanki do piwa czy szklanki do whiskey i tak zwanych long-drinków.

Różnorodność szkła jest ogromna. A sposób podania koktajlu zależy również od fantazji podającego.

Autor: Marcin Czechowicz

Przeczytaj dodatkowo:
Dobrze wysmażone!

W kuchni nie sposób się obyć bez dobrej patelni. O tym wie każdy. Jednak nie każdy wie, co oznacza...

Święta na stole, czyli jak stworzyć niezwykłą...

Trudno wyobrazić sobie Boże Narodzenie bez pięknie udekorowanego stołu. Jak wyczarować oryginalne nakrycia,...

Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

Nie tylko od święta

Elegancki serwis nie musi kojarzyć się wyłącznie z uroczystym przyjęciem. Codzienny posiłek w gronie...

Wspólne gotowanie

Gdy za oknem zimno, na popularności zyskują domowe spotkania z przyjaciółmi. Dobrą zabawą może być...

Świąteczne nakrycie stołu ze stroikiem w roli...

Elegancki stół - ukłon w stronę zwolenników tradycji i natury. Klasyczna dekoracja utrzymana jest w barwach...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.