| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w jakim szkle podawać

Kieliszki: szampanki, koniakówki, czyli co i w jakim szkle podawać

Wina, koktajle, piwo czy choćby woda. Inaczej smakują w przysłowiowej musztardówce, a inaczej gdy podane są w odpowiednim naczyniu. Mało kto jednak wie co w jakim szkle podawać... kieliszki do szampana, kieliszki do wina, kieliszki do likierów...

Różnorodność alkoholi czy w ogóle napojów serwowanych w szkle jest tak ogromna, że gdyby chcieć każdy rodzaj podawać w innego rodzaju naczyniu – potrzebne byłoby oddzielne pomieszczenie na jego składowanie...

Jednak kieliszki są w każdym domu, warto więc wiedzieć do czego służą, albo w czym powinno się podać ulubiony aperitif przyjaciela...

Przez różnorodność szkła, najprościej wyodrębnić zestaw podstawowy i ewentualnie uzupełniać go formami, które lubimy najbardziej, lub których używamy najczęściej.

Do wina białego najlepiej nadają się kieliszki z małą czaszą, dzięki której wino dłużej utrzymuje odpowiednią niską temperaturę

Kieliszek do czerwonego wina powinien być nieco pękaty, gdyż dzięki pojemności więcej tlenu dostaje się do wina i substancje zapachowe i smakowe mogą w pełni roztoczyć swój czar.

Kieliszki do szampana powinny mieć wysoką czaszę by wino dobrze się pieniło i nie wietrzało zbyt prędko. Szampan podaje się również w pucharach, ale z nich te unikalne “bąbelki” znikają za szybko.

Koniakówka to chyba najbardziej znany kształt kieliszka. Szeroka u dołu, łagodnie zwęża się ku brzegowi. Trzymając ją w dłoni alkohol ogrzewa się i łatwiej uwalnia aromat, który unosząc się do góry, niejako koncentruje się u brzegu kieliszka...

Kieliszki do likierów są niewielkie z racji specyfiki alkoholu, który pije się w niewielkich ilościach. Najczęściej stożkowe, wąskie u dołu czaszy, rozszerzające się do góry.

Kieliszki do wódki - tu reguł nie ma, albo przynajmniej są różnorodne. Najczęściej małe, stożkowe lub walcowe. Na nóżce lub bez.

Kieliszki do wody – rzadko używane, ale nie powinno ich w domu zabraknąć. Na wysokiej nóżce. Z dużą czaszą. Najczęściej jest to największy kieliszek w komplecie.

Kieliszek do winiaku to już niemal fanaberia. Kształt ma dość specyficzny – jak rozkwitający tulipan – szeroki u podstawy czaszy z przewężeniem w połowie kieliszka i łagodnym prostym najczęściej przejściem do brzegu.

Do najczęściej używanych naczyń szklanych należy również zaliczyć puchary lub szklanki do piwa czy szklanki do whiskey i tak zwanych long-drinków.

Różnorodność szkła jest ogromna. A sposób podania koktajlu zależy również od fantazji podającego.

Autor: Marcin Czechowicz

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym...

Dobrze wysmażone!

W kuchni nie sposób się obyć bez dobrej patelni. O tym wie każdy. Jednak nie każdy wie, co oznacza...

Wspólne gotowanie

Gdy za oknem zimno, na popularności zyskują domowe spotkania z przyjaciółmi. Dobrą zabawą może być...

Porcelana, ceramika i kamionka w kuchni

Czas wyjąć z kredensów pasiaste serwety, gliniane ptaszki, ręcznie malowane naczynia i uczynić z nich...

Jaki to kieliszek - do wina, wódki, a może...

W jakim kieliszku podać czerwone wino, a w jakim białe? Po czym poznać kieliszek do brandy i likieru?...