| muratordom.pl » Kuchnia » Naczynia kuchenne » Dobrze wysmażone!

Dobrze wysmażone!

W kuchni nie sposób się obyć bez dobrej patelni. O tym wie każdy. Jednak nie każdy wie, co oznacza określenie "dobra patelnia".  

Patelnia musi być odporna na wysoką temperaturę (nie może się pod jej wpływem odkształcać, ani “wypalać”), a także - na działanie substancji chemicznych, zawartych w przygotowywanych na niej potrawach. Materiał, z którego została wykonana powinien doskonale przewodzić ciepło - wówczas patelnia będzie się rozgrzewać szybko i równomiernie. Ważne są również:

  • rączka - wygodna, nie wyślizgująca się z dłoni i nienagrzewająca się.
  • kształt i rodzaj pokrywy - powinna być wypukła i mieć krawędzie dopasowane do brzegu naczynia. Dzięki temu, para z przyrządzanej potrawy, po skropleniu się na pokrywie, będzie ściekać do środka patelni, nie zaś kapać na kuchenkę. Dobrze jest również, jeśli pokrywa ma mały otwór do odprowadzania nadmiaru pary.
  • wskaźnik temperatury umieszczony w pokrywie - wyskalowany w stopniach Celsjusza, umożliwia dokładną regulację temperatury przyrządzanych potraw.
  • wskaźnik temperatury umieszczony w dnie patelni - okrągłe czerwone pole na środku patelni - znika kiedy patelnia rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury. Zniknięcie wskaźnika jest sygnałem do rozpoczęcia smażenia.
Autor: Mariusz Bykowski

Poznaj swoją patelnię

Kiedy już upatrzymy w sklepie odpowiadające nam naczynie, zapoznajmy się z dołączoną do niego ulotką informacyjną. Zwróćmy szczególną uwagę na:

  • rodzaje kuchni, na których można używać wybraną patelnię (gazowe, elektryczne-indukcyjne, ceramiczne);
  • sposób mycia i konserwacji; możliwość mycia w zmywarce.
  • rodzaj akcesoriów kuchennych, za pomocą których możemy przygotowywać potrawy (łopatki drewniane, plastikowe, metalowe);
  • przeznaczenie patelni: do smażenia, duszenia, grillowania; z tłuszczem bądź nie; z mniejszą lub większą ilością wody;
  • sposób postępowania w razie uszkodzeń, na przykład patelnia z mocno uszkodzoną powłoką emaliowaną lub teflonową nie powinna być w ogóle używana; będą się na niej przypalać potrawy, a także mogą się z niej wydzielać szkodliwe dla zdrowia substancje chemiczne.

Możemy wybierać spośród patelni aluminiowych, emaliowanych, żeliwnych, miedzianych i stalowych. Wśród nich można znaleźć patelnie specjalnego przeznaczenia.

Dekoracyjna miedź

Patelnie z miedzi wykorzystywane są okazjonalnie, ale w kuchni wyglądają niezwykle dekoracyjnie...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Solidne żeliwo w kuchni

Patelnia patelni nie równa. Jedne są bardziej praktyczne, inne mniej. Żeliwne należą do tych...

Kawiarka. Jak wybrać zaparzarkę do kawy?

Aby napić się dobrej kawy, nie trzeba iść do kawiarni. Zaparzarka do kawy zapewni Ci niezapominane doznania...

Wielkanoc na stole. Pomysły, jak udekorować stół...

Biały serwis i taki sam obrus to czasem za mało, żeby pięknie świętować Wielkanoc. Już teraz warto...

Pomysły na wielkanocny stół [INSPIRACJE]

Świąteczne śniadanie powinno mieć odpowiednią oprawę, aby wprowadzać w radosny klimat Wielkanocy. Na stole...

Stołowa etykieta

Zapraszając gości na uroczysty obiad lub kolację musimy pamiętać o tym, jak podajemy posiłek. O udanym...

Sprawa na ostrzu

Jak pokroić paprykę, jaki nóż wybrać do sera, jak powinno wyglądać ostrze do filetowania ryb?

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.