| muratordom.pl » Kuchnia » Meble i blaty » Ekskluzywne blaty - z kamienia

Ekskluzywne blaty - z kamienia

Blaty z kamienia naturalnego są efektowne i nawet po długim użytkowaniu nie tracą swoich walorów estetycznych.

Nie każdy jednak kamień jest dobrym materiałem na kuchenny blat: marmur jest podatny na zaplamienia – pod wpływem soku z cytryny lub octu może się przebarwić – należy go więc zaimpregnować specjalnymi preparatami. Natomiast blaty granitowe są odporne na uderzenia, działanie wody, wysokiej temperatury, środków spożywczych oraz chemikaliów. Mimo wyższej ceny granit jest więc najczęściej wybieranym materiałem na blat.

Autor: Mariusz Bykowski

Granitowe blaty dodają kuchni wykwintności i elegancji. Dzięki „kołnierzowi” zachodzącemu na ściany łatwiej ją utrzymać w czystości.

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Kamień naturalny czasami zastępuje się konglomeratami kamienia (kamień syntetyczny). Wykonane są one ze zmielonego kamienia – marmuru lub granitu sklejonego żywicą poliestrową z dodatkiem pigmentów. Są lżejsze (o blisko 20%) i tańsze od kamieni naturalnych. Wszystkie konglomeraty są odporne na wilgoć i działanie środków chemicznych, dostępne w wielu kolorach, ale mniej trwałe niż kamień naturalny. Szczególnie konglomeraty marmurowe szybciej się ścierają oraz tracą połysk. Łatwiej je też zarysować i uszkodzić (szczególnie dotyczy to blatów błyszczących).

Autor: Mariusz Bykowski

Blat z granitu polerowanego.

Autor: Mariusz Bykowski

Blat z łupku.

Zalety:

 

  • kamień jest materiałem niepalnym i długo się nagrzewa, co oznacza, że można go stosować w pobliżu kuchenek gazowych;
  • na blacie z kamienia można bez obaw kroić ostrym nożem, rozbijać kotlety, stawiać gorące naczynia;
  • blat kamienny jest bardzo trwały;
  • jeśli się zniszczy, można go odnowić. Drobne rysy można usunąć samemu, polerując blat kamieniem szlifierskim.

Wady:

  • blaty z kamienia są ciężkie, więc szafki muszą być na tyle wytrzymałe, aby utrzymać ich ciężar;
  • przycinanie i montaż blatu kamiennego są możliwe tylko z użyciem specjalistycznych narzędzi – najlepiej powierzyć to zadanie fachowcowi;
  • niektóre kamienie łatwo się plamią, dlatego blat koniecznie należy zaimpregnować;
  • kamień jest zimny w dotyku;
  • kamień naturalny jest jednym z droższych materiałów na blaty.

Przeczytaj dodatkowo:
Stół kuchenny - bohater rodzinnych posiłków....

Bez kuchennego stołu nie ma kuchni. Choć w nowoczesnych wnętrzach rola kuchennego stołu została ograniczona...

Blaty kuchenne - trwałe, trwalsze i najtrwalsze....

Za metr kwadratowy blatu kuchennego możesz zapłacić kilkadziesiąt złotych albo… kilkanaście razy...

Jak sobie radzić z domowym kurzem? 8 sposobów na...

Kurz wciska się do domu każdą szczeliną, więc jego sprzątanie to walka jak z wiatrakami. Natychmiast po...

Funkcjonalna kuchnia. Zobacz, jak zaaranżować...

Na rynku meblarskim są dostępne funkcjonalne meble kuchenne z masą szuflad, do których można dokupić...

Planowanie kuchni – wymiary i wysokość blatów...

Strefa robocza w kuchni powinna być odpowiednio zaplanowana. Najważniejsze są wielkości blatów...