| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Sałatka z buraków i koziego sera

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Anyż podkreśli smak buraków, a kozi ser sprawi, że sałatka zyska klasę.
Porzeczkowy dressing, który komponuje się kolorystycznie z burakami, dopełni kompozycję smakową.  

Składniki na 6 porcji
12 młodych buraków
kremowym serem kozim

Porzeczkowy dressing

100 ml skoncentrowanego soku z czarnych porzeczek
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren anyżu
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka czerwonego octu winnego
sól

Przybranie
gałązki tymianku i/lub łodyżki czarnych porzeczek

Wykonanie
Oczyść buraki, pozostawiając ich górną część. Osusz i włóż do żaroodpornego naczynia. Nastaw piekarnik na program parowy i piecz w nim buraki przez 30-45 minut. Sprawdź widelcem, czy są miękkie. Wypłucz w zimnej wodzie i usuń z nich skórki.

Wymieszaj w rondlu sok porzeczkowy z ziarnami anyżu (możesz zostawić kilka ziaren do dekoracji) zagotuj i odparuj połowę wody z sosu. Odstaw do wystygnięcia a następnie przelej przez sito, aby usunąć ziarna anyżu. Wymieszaj dokładnie z oliwą z oliwek i czerwonym octem winnym. Dosól do smaku.

Polej buraki dressingiem. Dodaj pokruszony ser kozi i udekoruj sałatkę tymiankiem lub łodyżkami porzeczek oraz rozgniecionymi ziarnami anyżu.

Przeczytaj dodatkowo:
Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

sponsor artykułu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.