| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Dzięki sosowi vinaigrette jabłka pozostają długo świeże. Kawior stanowi akcent dopełniający smak i wygląd tej potrawy.

Składniki na 4 porcje
600g filetów z pstrąga
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 kwaśne jabłko
½ zielonego ogórka

Cytrynowy vinaigrette
Starta skórka i sok z jednej cytryny
100ml oliwy z oliwek
sól

Przybranie
75g kawioru
koperek
trybula lub natka pietruszki

Wykonanie
Posyp filety  z obu stron solą i pieprzem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Włóż termosondę w najgrubszą część jednego z filetów. Ustaw termosondę na 52°C , włóż rybę do nagrzanego piekarnika i piecz, korzystając z pełnego programu parowego (full steam) przez ok. 5 minut.

Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryny z oliwą. Posól do smaku. Obierz jabłko i ogórek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z cytrynowym vinaigrette.
 
Wyjmij rybę z piekarnika i przygotuj do podania. Połóż na talerzu, dodaj trochę jabłek i ogórków. Ozdób ziarenkami kawioru, koperkiem i trybulą. Podawaj z ziemniakami.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT