| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Dzięki sosowi vinaigrette jabłka pozostają długo świeże. Kawior stanowi akcent dopełniający smak i wygląd tej potrawy.

Składniki na 4 porcje
600g filetów z pstrąga
1 łyżeczka soli
2 szczypty pieprzu
1 kwaśne jabłko
½ zielonego ogórka

Cytrynowy vinaigrette
Starta skórka i sok z jednej cytryny
100ml oliwy z oliwek
sól

Przybranie
75g kawioru
koperek
trybula lub natka pietruszki

Wykonanie
Posyp filety  z obu stron solą i pieprzem i umieść w żaroodpornym naczyniu. Włóż termosondę w najgrubszą część jednego z filetów. Ustaw termosondę na 52°C , włóż rybę do nagrzanego piekarnika i piecz, korzystając z pełnego programu parowego (full steam) przez ok. 5 minut.

Wymieszaj sok i startą skórkę z cytryny z oliwą. Posól do smaku. Obierz jabłko i ogórek i pokrój w drobną kostkę. Wymieszaj z cytrynowym vinaigrette.
 
Wyjmij rybę z piekarnika i przygotuj do podania. Połóż na talerzu, dodaj trochę jabłek i ogórków. Ozdób ziarenkami kawioru, koperkiem i trybulą. Podawaj z ziemniakami.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT