| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Para znowu modna

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy. Potrawy przygotowywane na parze są smaczne i zdrowe.

Autor: Electrolux

Gotowanie na parze polecają zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy. Potrawy przygotowywane przy pomocy pary są smaczne i zdrowe.

Moda na gotowanie na parze powraca. Pierwszy raz pojawiła się w latach 80. dwudziestego wieku, kiedy zainteresowano się naturalną żywnością, odchudzaniem i eksperymentami ze smakiem potraw. Początki gotowania parowego sięgają jednak zamierzchłych czasów. Na parze gotowano jeszcze przed odkryciem ognia. Żywność podgrzewano wtedy nad gorącymi źródłami lub rozgrzanymi kamieniami.

W kuchni orientalnej parę wykorzystywano do gotowania od zawsze, przede wszystkim z powodów zdrowotnych. Pierwsi ludzie, którzy używali tej metody gotowania, żyli na Dalekim Wschodzie. Chińczycy stosują parowniki od ponad 3000 lat! Najstarsze, wykonane z kamionki wywodzą się z prowincji Yunnan. Od około czwartego wieku n.e. żywność była poddawana działaniu pary w trzcinowych lub w bambusowych koszach. Narody mieszkające na zachód od Chin, używały pary do gotowania kaszy kuskus i tradycyjnego gulaszu tajine (tajine, tagine - marokański gulasz z mięsa i warzyw z ziołami i przyprawami; przyjął nazwę od naczynia, w którym się go przygotowuje. Jest to okrągły, płytki garnek gliniany z wysoką, stożkowatą pokrywą z otworem, przez którą wychodzi para w czasie gotowania - przyp. red).

W XVII wieku wynaleziono zawór bezpieczeństwa, co pozwoliło ostatecznie opanować żywioł pary w czasie gotowania. Dwa wieki później, w latach 50., Francuzi wprowadzili na rynek słynne szybkowary, które natychmiast stały się symbolem nowoczesnej kuchni. Pierwsze elektryczne piekarniki parowe pojawiły się dopiero na początku lat 80. ubiegłego wieku.

Firma Electrolux jako pierwsza w latach 90. wprowadziła do sprzedaży piekarniki parowe. W następnych latach jej śladem podążyli inni producenci sprzętu AGD.

Kulinarne fajerwerki - zobacz więcej >>>

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy. Potrawy przygotowywane na parze są smaczne i zdrowe. Dzięki odpowiedniemu nawilżeniu potrawy, nasze receptory smakowe mogą w pełni docenić jej walory. Wilgoć jest bowiem niezbędna do prawidłowego rozpoznawania pięciu podstawowych smaków kwaśnego, gorzkiego, słodkiego, słonego i umami (jeden z pięciu rodzajów receptorów smakowych występujących u człowieka, odpowiedzialny za wykrywanie białka). Dlatego para jest tak chętnie stosowana w najlepszych restauracjach.

Przeczytaj dodatkowo:
Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT