| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Para czyni cuda

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Mięso

Piekarniki, łączące gorące powietrze i parę, pozwalają przygotować doskonałe dania mięsne. Gorące powietrze smakowicie opieka mięso z zewnątrz, a para pomaga zachować wilgotne i jędrne wnętrze. Doskonały stek, na przykład, uda nam się przygotować, gdy upieczemy mięso używając 25 procent i 75 procent gorącego powietrza.

Kulinarne fajerwerki - zobacz więcej >>>

Pieczywo

Pieczywo na parze, jak to zrobić? Dwa programy pieczenia dają efekt chrupiącej skórki i miękkiego środka. Typową bułkę najlepiej piec przez pięć minut w temperaturze 230°C przy pomocy interwałowego programu parowego, a następnie przez kolejne pięć minut w tej samej temperaturze przy pomocy suchego gorącego powietrza. Jeśli pozwolimy pieczywu wyschnąć bez przykrywania go z wierzchu, skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - pieczenie mięsa

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - pieczywo

Dołącz do nas i bądź na bieżąco

Ryby

Para jest wręcz niezastąpiona w szlachetnej sztuce przygotowywania ryb. Ryby mają bardzo delikatne mięso i nawet temperatura 60-80°C, w jakiej się je zazwyczaj piecze, może zaszkodzić ich smakowi. Wykorzystanie pary pozwala obniżyć temperaturę pieczenia do 40°C i bez problemu przyrządzać potrawy nawet z najdelikatniejszych ryb. Wystarczy 5-10 minut, aby doskonałe danie było gotowe.

Warzywa

Często, mniej oznacza więcej. Do przygotowania warzyw wystarczy sama para. Suche powietrze zbyt mocno je spieka i za bardzo wysusza. Natomiast para zachowuje i uwydatnia ich naturalne smaki, kolory, witaminy i konsystencje. Jeśli różne warzywa zostaną pokrojone na kawałki równej wielkości, można je gotować razem. 100 procent pary, to najprostszy i najbardziej efektywny sposób przygotowania warzyw.

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - ryby

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - warzywa

 

Przeczytaj dodatkowo:
Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT