| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Para czyni cuda

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Mięso

Piekarniki, łączące gorące powietrze i parę, pozwalają przygotować doskonałe dania mięsne. Gorące powietrze smakowicie opieka mięso z zewnątrz, a para pomaga zachować wilgotne i jędrne wnętrze. Doskonały stek, na przykład, uda nam się przygotować, gdy upieczemy mięso używając 25 procent i 75 procent gorącego powietrza.

Kulinarne fajerwerki - zobacz więcej >>>

Pieczywo

Pieczywo na parze, jak to zrobić? Dwa programy pieczenia dają efekt chrupiącej skórki i miękkiego środka. Typową bułkę najlepiej piec przez pięć minut w temperaturze 230°C przy pomocy interwałowego programu parowego, a następnie przez kolejne pięć minut w tej samej temperaturze przy pomocy suchego gorącego powietrza. Jeśli pozwolimy pieczywu wyschnąć bez przykrywania go z wierzchu, skórka stanie się jeszcze bardziej chrupiąca.

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - pieczenie mięsa

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - pieczywo

Ryby

Para jest wręcz niezastąpiona w szlachetnej sztuce przygotowywania ryb. Ryby mają bardzo delikatne mięso i nawet temperatura 60-80°C, w jakiej się je zazwyczaj piecze, może zaszkodzić ich smakowi. Wykorzystanie pary pozwala obniżyć temperaturę pieczenia do 40°C i bez problemu przyrządzać potrawy nawet z najdelikatniejszych ryb. Wystarczy 5-10 minut, aby doskonałe danie było gotowe.

Warzywa

Często, mniej oznacza więcej. Do przygotowania warzyw wystarczy sama para. Suche powietrze zbyt mocno je spieka i za bardzo wysusza. Natomiast para zachowuje i uwydatnia ich naturalne smaki, kolory, witaminy i konsystencje. Jeśli różne warzywa zostaną pokrojone na kawałki równej wielkości, można je gotować razem. 100 procent pary, to najprostszy i najbardziej efektywny sposób przygotowania warzyw.

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - ryby

Autor: Electrolux

Para czyni cuda - warzywa

 

Przeczytaj dodatkowo:
Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

sponsor artykułu
Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.