| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Łosoś w warzywach z sosem aioli

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki na tę potrawę kupisz wracając do domu w piątkowy wieczór. Włóż wszystko do piekarnika parowego. Podawaj bardzo gorące z sosem aioli i świeżym pieczywem.

Skorzystaj z zalet pary gdy planujesz kolację ze znajomymi. Para pozwoli Ci wydobyć z potraw niezwykły, bogaty smak. Umożliwi także przygotowanie jedzenia znacznie wcześniej. Wykorzystując parę do podgrzania dań nie stracisz nic na ich jakości. Zyskasz za to czas, który możesz spędzić z gośćmi przy stole.

Szczególnie dobre rezultaty uzyskuje się korzystając z połączenia pary i gorącego powietrza. Piekarnik Electrolux Steam Oven pozwoli osiągnąć zadziwiające efekty kulinarne. Radość, jaką zobaczymy na twarzach gości, próbujących potrawy przygotowane w tym piekarniku, będzie dowodem na to, że udało nam się ich zaskoczyć. To co odkryją można śmiało określić jako smak w rozdzielczości HD.

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Składniki na 4 porcje

500 g filetów łososia ze środkowej części
1–2 łyżki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 kg świeżych małży w muszelkach (użyj kilku rodzajów)
kilka małych marchewek lub 2 duże marchewki
1 bulwa kopru włoskiego
10 pomidorków cherry
10 małych, ugotowanych ziemniaków

Sos aioli

2 żółtka jajek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
150 ml oleju o neutralnym smaku
100 ml oliwy z oliwek
0,5 łyżki świeżego soku z cytryny
sól i pieprz

Przybranie

świeże zioła, np. kolendra i tymianek

Wykonanie

Włóż filety z łososia do naczynia i porządnie je posól. Pozwól im wchłonąć sól przez 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść dokładnie skorupki małż. Wyrzuć te, które nie zamykają się, kiedy lekko je ściskasz lub pukasz w skorupkę. Oczyść i oskrob marchewki. Jeśli są duże, przekrój je na pół. Opłucz koper i pokrój go w plastry.

Osusz rybę i ułóż ją w naczyniu do pieczenia. Wbij koniec termosondy w środek najgrubszej części ryby. Skrop rybę oliwą z oliwek. Obok ryby rozłóż w naczyniu marchewkę i koper. Nastaw termometr na 48˚C i włącz program pełnej pary. Gotuj w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut.

W czasie pieczenia ryby, przygotuj sos aioli. Żółtka jajek i wyciśnięty czosnek włóż do głębokiej miski. Wymieszaj z oliwą i olejem dodając je na początku powoli, kropla po kropli, a następnie strumieniem, aż sos aioli stanie się gęsty jak majonez. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Wyjmij naczynie z rybą z piekarnika. Dodaj pomidorki, małże i ugotowane ziemniaki. Włóż z powrotem do piekarnika na 4-5 minut i piecz na parze, aż małże całkiem się otworzą. W tym czasie łosoś powinien już osiągnąć idealną temperaturę 48–50˚C. Posyp całość świeżymi ziołami i podaj na stół razem z sosem aioli.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT