| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Łosoś w warzywach z sosem aioli

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki na tę potrawę kupisz wracając do domu w piątkowy wieczór. Włóż wszystko do piekarnika parowego. Podawaj bardzo gorące z sosem aioli i świeżym pieczywem.

Skorzystaj z zalet pary gdy planujesz kolację ze znajomymi. Para pozwoli Ci wydobyć z potraw niezwykły, bogaty smak. Umożliwi także przygotowanie jedzenia znacznie wcześniej. Wykorzystując parę do podgrzania dań nie stracisz nic na ich jakości. Zyskasz za to czas, który możesz spędzić z gośćmi przy stole.

Szczególnie dobre rezultaty uzyskuje się korzystając z połączenia pary i gorącego powietrza. Piekarnik Electrolux Steam Oven pozwoli osiągnąć zadziwiające efekty kulinarne. Radość, jaką zobaczymy na twarzach gości, próbujących potrawy przygotowane w tym piekarniku, będzie dowodem na to, że udało nam się ich zaskoczyć. To co odkryją można śmiało określić jako smak w rozdzielczości HD.

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Składniki na 4 porcje

500 g filetów łososia ze środkowej części
1–2 łyżki soli
1 łyżka oliwy z oliwek
0,5 kg świeżych małży w muszelkach (użyj kilku rodzajów)
kilka małych marchewek lub 2 duże marchewki
1 bulwa kopru włoskiego
10 pomidorków cherry
10 małych, ugotowanych ziemniaków

Sos aioli

2 żółtka jajek
2 ząbki czosnku, wyciśnięte
150 ml oleju o neutralnym smaku
100 ml oliwy z oliwek
0,5 łyżki świeżego soku z cytryny
sól i pieprz

Przybranie

świeże zioła, np. kolendra i tymianek

Wykonanie

Włóż filety z łososia do naczynia i porządnie je posól. Pozwól im wchłonąć sól przez 30 minut. W tym czasie przygotuj pozostałe składniki. Oczyść dokładnie skorupki małż. Wyrzuć te, które nie zamykają się, kiedy lekko je ściskasz lub pukasz w skorupkę. Oczyść i oskrob marchewki. Jeśli są duże, przekrój je na pół. Opłucz koper i pokrój go w plastry.

Osusz rybę i ułóż ją w naczyniu do pieczenia. Wbij koniec termosondy w środek najgrubszej części ryby. Skrop rybę oliwą z oliwek. Obok ryby rozłóż w naczyniu marchewkę i koper. Nastaw termometr na 48˚C i włącz program pełnej pary. Gotuj w rozgrzanym piekarniku przez 10-12 minut.

W czasie pieczenia ryby, przygotuj sos aioli. Żółtka jajek i wyciśnięty czosnek włóż do głębokiej miski. Wymieszaj z oliwą i olejem dodając je na początku powoli, kropla po kropli, a następnie strumieniem, aż sos aioli stanie się gęsty jak majonez. Dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku.

Wyjmij naczynie z rybą z piekarnika. Dodaj pomidorki, małże i ugotowane ziemniaki. Włóż z powrotem do piekarnika na 4-5 minut i piecz na parze, aż małże całkiem się otworzą. W tym czasie łosoś powinien już osiągnąć idealną temperaturę 48–50˚C. Posyp całość świeżymi ziołami i podaj na stół razem z sosem aioli.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT