| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją podać z sałatką z warzyw i lekkim musem grzybowym. Lasagne będzie smakować najlepiej, jeśli przygotujesz ją dzień wcześniej i odstawisz na noc do lodówki. Podgrzewaj lasagne używając pary.

Jedną z tajemnic wybitnych szefów kuchni jest para. Wykorzystują ją do przygotowywania potraw o niezwykle wyrafinowanym smaku. Para pozwala zachować soczystość  dań, a wilgoć w potrawie jest niezbędna do wydobycia  bogactwa kompozycji smakowej.

Pięciu podstawowym smakom: kwaśnemu, gorzkiemu, słodkiemu, słonemu i umami musi towarzyszyć odpowiednia ilość wody, aby nasze receptory smakowe mogły je w pełni docenić.

Szczególnie dobre rezultaty uzyskuje się korzystając z połączenia pary i gorącego powietrza. Piekarnik Electrolux Steam Oven pozwoli osiągnąć wspaniałe efekty we własnym domu. Zdziwienie i radość, jakie zobaczymy na twarzach gości, próbujących potrawy przygotowane w piekarniku parowym, będą dowodem na to, że udało nam się ich zaskoczyć. To co odkryją  można śmiało określić jako smak w rozdzielczości HD.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Składniki na 6–8 porcji

800 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki, na przykład pieczarek, kurek, boczniaków lub grzybów shiitake
masło
500 g filetów z kurczaka
1,5 łyżeczki soli
0,5 litra śmietany kremówki lub śmietany do ubijania
posiekana natka pietruszki
150 g świeżego makaronu lasagne

Sałatka jarzynowa

2–3 marchewki
świeży szpinak
2-3 garście młodego groszku w strąkach
tymianek

Mus grzybowy

200 g świeżych grzybów, pokrojonych w plasterki
masło
1 cebula szalotka
1 ząbek czosnku
250 ml rosołu z kurczaka
100 ml śmietany
sól i pieprz
mleko

Wykonanie

Grzyby podsmaż na maśle i odstaw do wystygnięcia. Zmiksuj kurczaka z solą używając do tego robota kuchennego. Dodaj śmietanę, pietruszkę i miksuj aż do uzyskania gładkiej masy. Odstaw masę do lodówki.

Ułóż makaron lasagne w 2-litrowej formie do pieczenia chleba. Umieść formę w piekarniku i gotuj na parze (program full steam) przez kilka minut. Wyjmij makaron, posmaruj formę masłem. Układaj warstwy, zaczynając od makaronu, następnie nadzienia z kurczaka, a na końcu grzybów. Na wierzchu ułóż warstwę makaronu lasagne. Przyciśnij lekko ostatnią warstwę. Wbij koniec termosondy w środek lasagne. Ustaw termometr na 75˚C. Nastaw piekarnik na interwałowy program parowy (interval steam) w temperaturze 90˚C. Piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 1,5 godziny. Wyjmij lasagne z piekarnika, odstaw do wystygnięcia, a następnie schłodź w lodówce.

Przygotuj sos. Podsmaż grzyby na maśle, aż osiągną ładny, przyrumieniony kolor. Obierz i posiekaj cebulę i czosnek. Dodaj je do patelni, kiedy grzyby będą już dobrze zarumienione. Wlej na patelnię rosół z kurczaka i śmietanę. Gotuj sos przez kilka minut, nie doprowadzając do wrzenia. Odstaw patelnię z kuchenki i mieszaj sos, aż uzyskasz gładką konsystencję. Przelej sos przez sitko. Dodaj soli i pieprzu do smaku. Sos możesz wykonać wcześniej przed podaniem potrawy.

Przygotuj sałatkę jarzynową. Pokrój marchewki wzdłuż na długie, cienkie plastry, używając łopatki do sera lub obieraczki do ziemniaków. Wymieszaj marchewkę z młodymi liśćmi szpinaku, groszkiem i tymiankiem.

Wyjmij lasagne z formy. Pokrój ją na kawałki. Będzie ci łatwiej to zrobić, jeśli wcześniej schłodzisz lasagne w lodówce. Podgrzej kawałki lasagne przez kilka minut ustawiając w piekarniku program parowy. Podgrzej sos grzybowy. Jeśli jest zbyt ciężki, możesz go trochę spienić przy pomocy urządzenia do spieniania mleka. Polej sosem kawałki lasagne. Podawaj ją z sałatką jarzynową. Resztę sosu możesz podać w sosjerce.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

Łosoś w warzywach z sosem aioli

Jeśli chcesz, aby przygotowania kolacji nie zajęły Ci wiele czasu polecamy łososia z sosem aioli. Składniki...

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Piekarnik parowy i reszta

Na rynku dostępne są różne urządzenia do gotowania na parze. Mają jednak wiele ograniczeń w...

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT