| muratordom.pl » Kuchnia » Electrolux » Kurczak z tymiankiem i warzywami

Kurczak z tymiankiem i warzywami

Przepis na kurczaka pachnącego czosnkiem, tymiankiem i szałwią.

Składniki

1 cały kurczak
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżeczki soli i 2 szczypty świeżo zmielonego czarnego pieprzu
300 g marchwi
300 g selera
300 g rzepy
2 główki czosnku
10 gałązek tymianku
5 gramów świeżej szałwii
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli

Kulinarne fajerwerki - zobacz więcej >>>

Wykonanie

1. Nastaw piekarnik na 200°C oraz program 75% ciepłego powietrza, 25% pary.

2. Nasmaruj kurczaka oliwą, solą i pieprzem. Ułóż go w żaroodpornym naczyniu. Umyj marchew i seler. Obierz rzepę. Pokrój warzywa i czosnek w drobną kostkę, a następnie wymieszaj z tymiankiem, szałwią, oliwą z oliwek i solą. Rozłóż warzywa z ziołami w naczyniu dookoła kurczaka.

3. Wbij termosondę w udko kurczaka. Piecz około 45 minut, aż mięso osiągnie temperaturę 70°C.

 

Przeczytaj dodatkowo:
Para znowu modna

Gotowanie na parze ma wielu zwolenników. Polecają ją zarówno szefowie kuchni, jak i dietetycy....

Sałatka z buraków i koziego sera

Proponujemy połączyć buraki z ziarnami anyżu i kozim serem.

Lasagne z kurczakiem i grzybami

Lasagne z kurczakiem to jedna z wariacji popularnego włoskiego dania, trochę bardziej elegancka. Możesz ją...

Pstrąg z jabłkiem i ogórkiem

Kompozycja jabłek i ogórków, sprawi, że ryba nabierze zupełnie nowego wyrazu.

Para czyni cuda

W piekarniku parowym można przygotować doskonałe dania z mięsa, ryb i warzyw, a nawet upiec pieczywo.

sponsor artykułu
DOWIEDZ SIĘ WIĘCEJ NA TEMAT