Kuchenne sprzęty

2009-08-11 2:00
Zdjęcie do bloczka '1 zdjecie' - art 1872
Autor: archiwum muratordom

W całym domu kuchnia jest najbardziej "naszpikowana" nowoczesnymi urządzeniami. Wyręczają nas w pracy, oszczędzają czas, prąd i wodę. Są przy tym coraz bardziej niezawodne i inteligentne.

Nie sztuka wydać fortunę na wyposażenie kuchni i mieć sprzęt z najwyższj półki. Sztuką jest wybrać rzeczy z takimi funkcjami, z których naprawdę będziemy często korzystać. Jest kilka zasad, które warto wziąć sobie do serca, planując wizytę w sklepie.

  • Wydajność okapu musi być dostosowana do kubatury pomieszczenia - największe wyznanie dla tego urządzenia to kuchnia otwarta na salon.
  • Piekarnik powinien mieć koniecznie termoobieg, godne polecenia są też prowadnice teleskopowe. Każdy ma swoje priorytety.
  • W domu samotnika dobrze, gdy zmywarka będzie miała ekonomiczny program pozwalający na umycie niewielkiej ilości naczyń.
  • Tymczasem dla supergospodyni malakser to dziecinna zabawka - ona zadowoli się dopiero profesjonalnym robotem kuchennym z kilkunastoma końcówkami.

W serwisie Muratordom dostępne są artykuły dotyczące kuchni i wszystkiego co się z nią wiąże. Pomagamy i doradzamy w tworzeniu kuchni doskonałej. Zapraszamy do lektury.

Kuchenki
Kuchnie wolno stojące umykają ujednoliconym pionom szafek i poziomom blatów. Choć coraz częściej ulegamy modzie na ciągi kuchenne z wbudowanym AGD, to wiemy przecież, że kuchnia, która wyjdzie przed szereg, pozwoli nam poczuć się prawdziwymi kucharzami...

Płyty grzewcze
Mogą być wyposażone w pola indukcyjne lub palniki gazowe. Początkowa inwestycja w droższy model opłaci się, jeżeli będzie on wyposażony w timer, funkcję rozpoznawania wielkości garnka czy wykorzystania ciepła szczątkowego...

Zmywarki
Zgodzimy się chyba z tym, że zmywanie pod bieżącą wodą nam nie służy. Zamiast niszczyć dłonie, lepiej wybierzmy się na popołudniowy spacer, a zmywanie oddajmy w ręce profesjonalistów, tym bardziej, że zmywarki stają się coraz samodzielniejsze...

Piekarniki
Kilkuwarstwowe szyby pozwolą uniknąć utraty energii, nagrzewania sie pomieszczenia i poparzenia od gorącej obudowy. Najlepiej, jeśli będą wspomagane elektronicznym systemem schładzania oparów...

Okapy
Decydujące znaczenie ma w okapach wydajność. Dobrze, gdy potrafi wyłapywać też drobiny tłuszczu. Tak zwane pochłaniacze unieszkodliwiają zapachy za pomocą filtrów węglowych. Trzeba jednak dopasować jego możliwości do kubatury pomieszczenia...

Lodówki
Lodówka nadzoruje dostawy chłodu do najdalszych zakamarków (za pomocą wentylatora) i mierzy temperaturę z dokładnością do pół stopnia Celsjusza. W komorach mięso, ryby i sery długo zachowają świeżość. Cenimy zwałaszcza te, których klasa energetyczna to A...

Zlewy
Dziś zlewy wykonuje się z takich materiałów, jak wysokiej jakości stal chromowo-niklowa, kompozyty mineralno-żywiczne oraz ceramika, do tej pory zarezerwowane dla umywalek. Te ze stali czy z corianu mogą być zintegrowane z  blatem. Stanowią z nim spójną płaszczyznę.

Baterie
Nowoczesne baterie kuchenne wyposażone sa w głowice ceramiczne, pracują więc bezawaryjnie wiele lat...

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają