Bądź na bieżąco!
Zapisz się na newsletter
| muratordom.pl » Instalacje » Kominki i piece wolno stojące » Każdy kominek musi mieć własny przewód kominowy

Każdy kominek musi mieć własny przewód kominowy

Własny przewód kominowy to jeden z podstawowych warunków dobrego funkcjonowania kominka. Jeśli z jakichś powodów nie zostanie on spełniony, kominek nie powinien być dopuszczony do eksploatacji przez mistrza kominiarskiego dokonującego odbioru komina. Sprawdź, dlaczego tak ważne jest by kominek miał swój przewód dymowy, jakie powinien mieć wymiary i czy lepiej go wymurować, czy skorzystać z rozwiązania systemowego...

Przewód dymowy musi...

  • mieć odpowiednie wymiary i proporcje w stosunku do rozmiarów paleniska,
  • być szczelny oraz odporny na wysoką temperaturę i wilgoć,
  • mieć dobrą izolację cieplną.

Komin murowany czy system kominowy

Przy ustalaniu wymiarów komina trzeba się kierować rozporządzeniem ministra infrastruktury z 12 kwietnia 2002 r., zgodnie z którym przewód dymowy powinien:

  • mieć średnicę co najmniej 0,15 m (lub wymiary 0,14 x 0,14 m), gdy ma otwór paleniska o powierzchni przekroju mniejszej lub równej 0,25 m²;
  • mieć średnicę 0,18 m (albo wymiary 0,14 x 0,27 m), gdy powierzchnia otworu paleniska jest większa niż 0,25 m²;

Stalowy system dwuścienny z izolacją to dobry sposób odprowadzania dymu z kominka i w nowym domu, i w istniejącym, kiedy komin trzeba dobudowaćWysokość komina od miejsca podłączenia rury dymowej do przewodu dymowego nie może być mniejsza niż 4 m. Przewód nie powinien się odchylać od pionu, a gdy jest to absolutnie konieczne, odchylenie nie może przekraczać 30° i zdarzyć się więcej niż dwa razy na całej długości. Powinien mieć u podstawy zamykany otwór rewizyjny (wyczystkę), przez który da się wydobyć nagromadzone w nim sadze.

Budując komin od podstaw, najlepiej wybrać gotowe rozwiązanie - system kominowy (gotowy komin ceramiczny lub stalowy z izolacją), ponieważ jest prostsze i szybsze niż murowanie z cegieł tradycyjnego komina i instalowanie w nim stalowego wkładu. W celu ograniczenia strat ciepła komin najlepiej usytuować wewnątrz domu.

Aby istniejący stary komin uczynić odpornym na niszczące działanie skroplin zawartych w spalinach kominków z wkładem, można go poddać renowacji polegającej na umieszczeniu w jego wnętrzu rury ze stali kwasoodpornej lub żaroodpornej. Jej średnica nie może być mniejsza niż 150 mm, dlatego zabieg jest możliwy tylko w kominach o wymiarach większych niż 140 x 140 mm.

Czy wiesz, że ciepłem kominka można ogrzać cały dom

Aby ciepłem kominka ogrzać cały dom nie wystarczy sam kominek. Potrzebna jest jeszcze specjalna...

zobacz więcej
zamknij
Przeczytaj dodatkowo:
Biokominki - prawdziwy ogień w każdym mieszkaniu!

Nie trzeba być właścicielem domu jednorodzinnego, żeby cieszyć się widokiem ognia w kominku. Biokominek to...

Jaki kominek wybrać? Modernizacja ogrzewania...

Jaki kominek wybrać? Właściciele pewnej nieruchomości zdecydowali się na modernizację domu. System ogrzewania...

Jak przyłączyć kominek do przewodu kominowego?

Zastanawiasz się jak dobrać odpowiedni komin do kominka? Pamiętaj, że od odpowiedniego wyboru tych...

Kiedy i dlaczego warto zdecydować się na montaż...

Koza to urządzenie idealne dla tych, którzy chcą mieć w domu cieplej, ale szkoda im miejsca na...

Wkłady kominkowe. Co warto wiedzieć przed zakupem...

Wybór wkładu kominkowego to ważna sprawa. Sprawdź, na co należy zwrócić uwagę przy wyborze...

Kominki wodne do każdego wnętrza. Zobacz ciekawe...

Kominek może być wspaniałą ozdobą nie tylko salonu, ale również sypialni, łazienki czy jadalni....

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.