| muratordom.pl » Budowa » Przed budową » Przebudowa domu kostki. Symbol PRL-u w nowej odsłonie.

Przebudowa domu kostki. Symbol PRL-u w nowej odsłonie.

Dom kostka przez lata uchodził za przejaw brzydkiej architektury czasów PRL-u. Był podstawowym typem domu jednorodzinnego w Polsce, niezależnie od tego, czy budowano go na wsi, czy w mieście. Pudełkowate domy, często z wysokimi piwnicami i niewykończone, z czasem zdominowały nasz pejzaż. Przebudowa domu kostki w Katowicach przeobraziła ją w elegancką współczesną willę.

Przez lata domy kostki stawały się niechcianym dziedzictwem nie tak dawnejepoki. W latach 90. były masowo przebudowywane na domki ze spadzistymi dachami. Teraz można zaobserwować drugą falę metamorfoz domów tego typu. Mimo wielu wad mają one zazwyczaj klarowny i funkcjonalny układ pomieszczeń zaczerpnięty wprost z mieszkań w bloku, często też budowano je w prestiżowych dzielnicach willowych, gdzie obecnie trudno już o wolną parcelę. Domy kostki dla sprawnego współczesnego projektanta mogą być jak dobrze zagruntowane płótno, na którym można wiele wyczarować.

Dom architektów

Właściciele przebudowanej kostki są z zawodu są architektami. Doskonale wiedzieli, ile można „wycisnąć” z modernistycznego pudełka. To w Katowicach-Brynowie zostało wystawione na sprzedaż! Kusiło swoim położeniem – dom znajduje się na osiedlu Zgrzebnioka. To osiedle uważa się za najelegantsze i najbardziej prestiżowe w całych Katowicach. Choć znajduje się zaledwie kilka minut jazdy samochodem od ścisłego śródmieścia, jest tutaj zielono i spokojnie. Niska zabudowa jednorodzinna od zachodu graniczy z największym parkiem w mieście – Kościuszki, od południa okala ją duży kompleks leśny. Mankamentem działki było jej usytuowanie – ogród znajdujący się w głębi działki wychodzina stronę północną, a najlepsze oświetlenie południowo-zachodnie mają obie elewacje od strony ulic. Architektów zauroczyła jednopiętrowa bryła domu – miała bardzo ładne proporcje, a spore pomieszczenia były dobrze nasłonecznione. Stan techniczny budynku był zadowalający, więc remont polegał głównie na liftingu i dostosowaniu domu do wymagań nowych użytkowników.

Przemyślana przebudowa

Dzięki remontowi wydobyto na wierzch wszystkie atuty budynku i umiejętnie zniwelowano jego mankamenty. Te ostatnie związane były głównie z kiepskimi materiałami wykończeniowymi, przez które budynek brzydko się zestarzał. Zerwano wszystkie podłogi, tynki, posadzki – zostawiono nagą skorupę domu. Starą kostkę obleczono w nowe szaty. Na pierwszy ogień poszły elewacje. Wcześniej były dość monotonne, bo miały identyczne, duże trójskrzydłowe okna, przez co dom wyglądał jak miniblok mieszkalny. Architekci zachowali bez zmian kształt bryły i jedynie dzięki nowym materiałom wykończeniowym oraz zmianie układu okien uzyskać współczesny wyraz budynku. Przebudowie przyświecała ponadto zasadnicza idea – minimalizm. Dążono do redukcji elementów i uzyskania jak najgładszych płaszczyzn. Stąd nowe okna to szara ślusarka aluminiowa, większość z nich stanowią duże tafle szkła bez jakiegokolwiek podziału. Projektanci przeanalizowali potrzeby związane z doświetleniem i w efekcie większość okien zmieniła proporcje.

Światło we wnętrzach

Pierwotnie kuchnia miała jedno wielkie okno, po remoncie zastąpiły je dwa horyzontalnie umieszczone bezpośrednio nad blatami (pod wiszącymi szafkami), dzięki czemu światło wpada teraz dokładnie na blaty. Nowe okno dało kuchni otwarcie na ogród, czego wcześniej nie miała. Z kolei jedna z sypialni na piętrze zyskała w miejscu zwykłego okna portfenetr, łazienki na obu kondygnacjach zaś zamiast małych kwadratowych okienek mają teraz większe, poziome. W ten sposób na elewacjach powstał układ nieregularnych otworów o różnej wielkości – charakter domu tworzy ich ciekawa, abstrakcyjna kompozycja.

Tynk naturalny - drewno udawane

Kolorystyka bryły domu utrzymana jest w szarości – jasna, zbliżona do bieli barwa pokrywa elewacje, ciemny grafit zaś niski cokół. Ocieplającymi całość akcentami są wstawki z jasnego drewna, a właściwie z wodoodpornego laminatu imitującego tek. Ozdobiono nim narożny pas między oknami kuchni oraz całą bryłę dawnej werandy. Ta ostatnia uległa największej zmianie. Otrzymała solidne murowane ściany, bo jej przestrzeń włączono bezpośrednio do wnętrza salonu. Dawna oranżeria przemieniła się w ryzalit,jej wielkie przeszklenia zostały zastąpione przez okna. I tak dom wzbogacił się o efektowną, drewnianą kostkę. Dopełnieniem przebudowanej bryły stały się nowoczesne, minimalistyczne detale: balustrady z hartowanego szkła umieszczone na balkonie nad wykuszem oraz towarzyszące portfenetrom, a także nowe schody wejściowe w formie gładkich płaszczyzn, które zdają się lewitować, bo ich konstrukcja została umiejętnie ukryta.

Odmiana od środka

Największą odmianę przeszły wnętrza domu, zwłaszcza parter. Wcześniej składał się on z kilku osobnych pomieszczeń. Pokój dzienny i jadalnię oddzielała ściana, a łączyły je szerokie drzwi. Kuchnia była zupełnie wydzielona. Do tego dochodziły ciemny korytarz i odizolowana klatka schodowa. Remont przemienił całą kondygnację w jedną otwartą przestrzeń. Wyburzono większość ścian. Konstrukcyjnie było to możliwe, bo wewnętrzną ścianę nośną zastąpił podciąg.

Salon otwarty na jadalnię

Salon to przestrzeń tonąca w świetle, bo wielkie okna wychodzą na południei zachód. Wcześniej pokój dzienny odseparowywał je od siebie ciemnym korytarzem. Teraz z salonu przez duże okno balkonowe otwartego holu widać ogród. W najbliższym czasie będzie można przez te szklane drzwi wyjść na duży drewniany taras, który architekci zamierzają zbudować w ogrodzie. Przestrzeń dzienna ma ciekawą „kieszeń” – to wnęka werandy, która dawniej była poza obrębem domu. Teraz powstała tam niewielka przestrzeń do pracy z biurkiem, a przy dużym oknie wygospodarowano miejsce na kolekcję kwiatów pani domu.

Betonowa klatka schodowa

Ta przestrzeń uległa sporej metamorfozie. Ma ściany niczym wylane z betonu, dopełniają je szklane balustrady i drewniane stopnie. Efekt betonu architektonicznego uzyskano w pomysłowy sposób – to stiuk imitujący płyty betonowe. Piętro stanowi przestrzeń nocną. Są tam sypialnia gospodarzy, pokój córki, sypialnia gościnna, spora łazienka oraz garderoba. O prywatnym charakterze tej części domu informuje wchodzących miękka, szara wykładzina, która tłumi kroki. Także tutaj dążono do uzyskania wrażenia przestronności. Tym razem udało się to dzięki jasnej kolorystyce oraz wprowadzeniu sporej ilości światła dziennego. Wcześniej korytarz na piętrze był ciemny. Po remoncie nie trzeba na nim zapalać lamp, bo pełne drzwi do pokoi zostały zastąpione przez przezierne tafle z mlecznego szkła.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Budowa domu do 2021r. UE wprowadza nowe warunki...

Konieczność dostosowania się do nowych warunków technicznych dotyczących domów jednorodzinnych....

Dom piętrowy czy z poddaszem użytkowym? A może w...

Wybór projektu domu to ekscytujące, ale też niełatwe zadanie. Ważna jest funkcjonalność domu, wygląd i...

Budowa domu. Formalności przed budową KROK PO...

Budowa własnego domu to marzenie wielu osób. Aby je spełnić trzeba przejść długą drogę związaną między...

Zanim rozpoczniesz budowę - wybierz odpowiedni...

Wybór projektu to pierwszy krok do zrealizowania marzenia o budowie własnego domu. Nie jest to łatwe...

Wybieramy okna i drzwi

Dzisiaj wybór okien i drzwi nie jest już tak prosty jak kiedyś – najpierw trzeba poznać cechy,...

MAŁE DOMY nowej generacji. Co musi mieć dobry...

Mały don jest tani i prosty w budowie, zmieści się na niewielkiej działce, łatwiej go wykończyć i ogrzać....

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.