| muratordom.pl » Budowa » Przed budową » Komfortowy dom dla dużej rodziny. Jak powinien wyglądać dom wielopokoleniowy?

Komfortowy dom dla dużej rodziny. Jak powinien wyglądać dom wielopokoleniowy?

Przemyślany, funkcjonalny - słowem komfortowy dom dla dużej rodziny. Dwa pokoje na parterze można przeznaczyć dla rodziców lub urządzić w nich wygodne i spokojne mieszkanie dla dziadków odizolowane od reszty pomieszczeń. Przedstawiamy ciekawy dom wielopokoleniowy.

Autor: Piotr Mastalerz

Główne wejście okalają dwa małe okna, dzięki którym przestrzenie przedsionka i garderoby są naturalnie oświetlone. Wszystkie lukarny, tak jak tę widoczną na zdjęciu, rozmieszczono na środku połaci

Dom jest dość duży (168 m2), nie sprawia jednak wrażenia ciężkiego, nie dominuje nad otoczeniem. Projektantka rozrzeźbiła bryłę, stosując centralnie umieszczone lukarny i cofając fragmenty elewacji w stosunku do lica budynku. Lukarny, wykusz, wielopołaciowy i wielospadowy dach nadają mu wygląd tradycyjnego domu w nieco bardziej współczesnym wydaniu. Inwestorzy, którzy zrealizowali ten projekt pod Poznaniem, nie wprowadzili niemal żadnych zmian w bryle budynku.

Dom otwarty na ogród

Główne wejście znajduje się na podeście osłoniętym przed deszczem połacią dachu, tak by żaden dodatkowy daszek nie wystawał poza równą krawędź. Po obu stronach drzwi, we wnęce wejściowej, znajdują się okna. Dzięki nim obszerny przedsionek jest jasny. We wnętrzu, naprzeciwko drzwi do przedsionka, umieszczono wejście na taras. Zaprojektowana tu oś widokowa i komunikacyjna sprawia, że dom pełniej otwiera się na ogród. Ma to też zastosowanie praktyczne – żeby przejść trasę od frontu domu na taras i do ogrodu, nie trzeba w brudnych butach wchodzić do salonu. Sprawdza się to zwłaszcza wtedy, gdy w domu mieszkają małe dzieci. Wnętrze zachęca do wychodzenia na dwór. Na taras prowadzą również drzwi z salonu i sypialni na parterze. Usytuowanie tarasu częściowo we wnęce przydaje się w upalne dni. Uwagę wielu inwestorów zwraca także dwustronny kominek, z którego można korzystać, przebywając w salonie lub na tarasie.

Funkcjonalne wnętrza

Pani architekt zależało na tym, by dom był funkcjonalny. Wygodny do siedzenia parapet w wykuszu, jasna jadalnia, szerokie lukarny świadczą o tym, że starała się ułatwić aranżację wnętrza i stworzyć w nim komfortowe warunki. – Największą zaletą tego domu jest wyraźne oddzielenie części dziennej od nocnej – mówi Małgorzata Cybulska-Marks, autorka projektu. – Zaprojektowałam też dwa pokoje na parterze, żeby można było zrobić tam sypialnię rodziców i gabinet, oddzielając w ten sposób strefę przeznaczoną dla rodziców od tej, która ma służyć dzieciom. Ale można też wykorzystać te pokoje, gdy do domu chcą się wprowadzić dziadkowie. To fragment mieszkania odosobniony i odizolowany od pozostałych pomieszczeń. Można go zamknąć drzwiami. Ma własną łazienkę i garderobę oraz bezpośrednie połączenie z tarasem – tłumaczy pani architekt. Cała strefa dzienna na parterze jest wygodna i ustawna. Obszerny salon stanowi jedną przestrzeń z kuchnią i jadalnią. Miejsce na rodzinne obiady zaprojektowano w wykuszu, by światłodzienne padało wprost na stół.

Zmiany w projekcie

Wybraliśmy ten projekt z powodów estetycznych. Podobał nam się zwłaszcza wykusz – opowiada właściciel domu pod Poznaniem zbudowanego według projektu Murator M08. Ponieważ dom stanął na działce ze wzniesieniem (różnica wysokości wynosiła 2,5-3 m), inwestorzy postanowili rozbudować go o piwnicę. W ten sposób uzyskali dodatkowe 50 m2 powierzchni, którą chcieli w przyszłości przeznaczyć na przestrzeń rekreacyjną odizolowaną od reszty domu. Bryła prawie nie uległa zmianie w stosunku do tego, co zaproponowała autorka projektu. Inwestorzy zdecydowali się na dachówkę grafitową, a nie zieloną. Zrezygnowali ze szprosów w oknach. Niewiele zmian w stosunku do oryginalnego projektu dokonano również we wnętrzu. Na poddaszu połączone zostały dwa pokoje, każdy o powierzchni prawie 12 m2. Powstał duży masterbedroom z łazienką, a raczej obszernym pokojem kąpielowym, do którego prowadzą szklane drzwi. W dawnej łazience umieszczono garderobę. Najważniejszą decyzją, która zadecydowała o wyglądzie wnętrza poddasza, było niezabudowanie ścianki kolankowej. Projektantka planowała postawienie przedścianki o wysokości 1,4 m. Właściciele, zamiast ją postawić, odkryli skosy aż do ścianki kolankowej. Sufity w domu mają przez to bardziej skomplikowany kształt. Powierzchnia liczona po podłodze zwiększyła się. Na przykład sypialnia rodziców zamiast 18 m2 ma 25,1 m2. Znajdująca się obok łazienka – 17,9 zamiast 14,8 m2. – Powierzchnia pod skosami nie została w żaden sposób wykorzystana.

Tuznajdziesz
Porównaj
Przeczytaj dodatkowo:
Wybieramy okna i drzwi

Dzisiaj wybór okien i drzwi nie jest już tak prosty jak kiedyś – najpierw trzeba poznać cechy,...

Koniec z nieuczciwymi producentami. Nowelizacja...

Zgodnie z nowelizacją ustawy o wyrobach budowlanych, Główny Urząd Nadzoru Budowlanego (GUNB) musi...

Poradnik Budowlany

Wiosna już w pełni. Ruszają pierwsze prace na budowach. Niektórzy dopiero zaczynają, inni po zimowej...

Projekty bliźniaków i domów dwulokalowych, czyli...

Szukasz domu bliźniaka lub domu dwulokalowego dla siebie i swojej rodziny? Oto projekty domów...

Budowa domu do 2021r. UE wprowadza nowe warunki...

Konieczność dostosowania się do nowych warunków technicznych dotyczących domów jednorodzinnych....

Badania gruntu pod budowę domu. Czego dowiemy się...

Kupując działkę przeznaczoną pod budowę domu, powinniśmy, już na etapie jej wyboru, przeprowadzić badania...

Żaden utwór zamieszczony w serwisie nie może być powielany i rozpowszechniany lub dalej rozpowszechniany w jakikolwiek sposób (w tym także elektroniczny lub mechaniczny) na jakimkolwiek polu eksploatacji w jakiejkolwiek formie, włącznie z umieszczaniem w Internecie - bez pisemnej zgody ZPR Media S.A.. Jakiekolwiek użycie lub wykorzystanie utworów w całości lub w części z naruszeniem prawa tzn. bez zgody ZPR Media S.A. jest zabronione pod groźbą kary i może być ścigane prawnie.