Słone paluszki z ziołami: przepis na domowe paluszki

2021-03-29
Słone paluszki z ziołami: przepis na domowe paluszki
Autor: thinkstockphotos.com Słone paluszki z ciasta francuskiego  przygotujesz błyskawicznie, a dodatek ulubionych ziół zmieni je w przekąskę o niepowtarzalnym smaku.
łatwy
15 min
4

Chrupiące paluszki z ciasta francuskiego są smaczną przekąską, którą przygotujesz z łatwością. Kup świeże lub mrożone ciasto francuskie i użyj go jako bazy do przygotowania domowej przekąski.

Jeśli chcesz uszlachetnić smak gotowego ciasta francuskiego możesz posmarować jego płat  roztopionym masłem i po złożeniu na pół rozwałkować. Możesz ten zabieg powtórzyć 2-3 razy (nie przesadzaj z ilością masła). Ciasto będzie się dzięki temu ładnie rozwarstwiać i zyska lepszy  aromat.

 

SKŁADNIKI

  • 125 g ciasta francuskiego
  • oliwa z oliwek
  • sól gruboziarnista
  • zioła: suszony rozmaryn, czarny pieprz, kminek, sezam

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Potnij ciasto francuskie na cienkie paski. Możesz je spiralnie skręcić, by nadać im atrakcyjny wygląd.
  • Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj oliwą z oliwek i posyp solą i ziołami. Można też przygotować słodką wersję paluszków, posypując ciasto grubym cukrem i kardamonem/cynamonem.
  • Włóż do  piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piecz przez ok. 5-7 minut.