Nalewka z pigwy: pigwówka według stryja Ziutka

2021-08-31
Nalewka z pigwy
Autor: thinkstockphotos.com Pigwówka stryja Ziutka jest mocna w smaku i bardzo aromatyczna
średni
20 min
4

Mocna, wyrazista w smaku i mająca właściwości lecznicze - nalewka z pigwy według przepisu stryja Ziutka to idealny domowy trunek na zimę. Sprawdź, jak przygotować pigwówkę, nalewkę z pigwy zgodnie z tradycyjną recepturą, czyli na wódce i spirytusie.

Anna Szubińska Nalewki. natura zamknięta w butelce

 
Przepisy na pyszne nalewki znajdziecie w wydanej pod patronatem Beszamel.pl przez wydawnictwo HARDE książce Anny Szubińskiej "Nalewki. Natura zamknięta w butelce". Poradnik do nabycia w sieci Empik, księgarniach i naszym sklepie.

SKŁADNIKI

  • 1 kg owoców pigwy
  • 1,5 kg cukru
  • 1/2 litra spirytusu 96%
  • 1/2 litra wódki

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Dojrzałe owoce pigwy (najlepiej zebrane w październiku) wypestkować i posiekać.
  • Zasypać cukrem, odstawić na 10 dni.
  • Syrop zlać, wymieszać ze spirytusem w proporcji 1:1. Odstawić na 8-10 tygodni.
  • Po tym czasie odcedzić (przefiltrować przez gazę) i przelać do butelek.
  • Pozostałe owoce zalać wódką i odstawić na kolejne 3-4 tygodnie.
Nalewki domowe