Marmolada pomidorowa: oryginalny przepis

2021-03-29
Marmolada pomidorowa
Autor: Shutterstock Pomidory można wykorzystać do przygotowania z nich marmolady - doskonałego dodatku do mięs i wędlin
średni
60 min
4

Pomidory doskonałe są jedzone na surowo, ale są też idealnym surowcem do przetworów. Można z nich zrobić marmoladę, którą podaje się do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.

Sałatka z zielonych pomidorów: sprawdzony przepis na pikle [KLIKNIJ!]

SKŁADNIKI

  • 1 kg dojrzałych pomidorów
  • 50 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego ziela angielskiego
  • 2 łyżki wódki jałowcówki
  • 1 pomarańcza

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Pomidory umyć, sparzyć, obrać, oczyścić z pestek, pokroić na kawałki i włożyć do płaskiego rondla z grubym dnem.
  • Wlać 2 łyżki wody, dusić 30-40 minut na małym ogniu, często mieszając.
  • Pomarańczę wyszorować szczoteczką, opłukać w gorącej wodzie i osuszyć.
  • Cienko obrać skórkę i drobno posiekać.
  • Usunąć białe włókna i pestki. Miąższ pokroić w drobną kostkę i wraz ze skórką dodać do pomidorów.
  • Do pomidorowo-pomarańczowej masy dodać cukier i dusić jeszcze około 30 minut, aż marmolada zgęstnieje.
  • Pod koniec duszenia dodać sok z cytryny, przyprawy oraz alkohol. Zagotować.
  • Wyparzone słoiki twist-off wypełnić gorącą marmoladą. Brzegi słoików wytrzeć. Zakręcić wieczka.
  • Słoiki postawić do góry dnem do ostygnięcia.
  • Marmoladę podawać do befsztyków, smażonego mięsa wołowego i wieprzowego.