Dorsz z krewetkami na parze: przepis

2021-03-29
Dorsz z krewetkami
Autor: thinkstockphotos.com Dorsz z krewetkami
średni
45 min
4

Dorsz z krewetkami na parze to danie wykwintne i dietetyczne. W prezentowanym przepisie wykorzystujemy dorsza, ale można go zastąpić filetem z mintaja lub halibuta. Proponujemy wzbogacić smak ryby krewetkami, jajkiem, chrzanem i koperkiem. Danie z powodzeniem może trafić na wigilijny stół.

SKŁADNIKI

  • 600 g filetów z dorsza lub mintaja
  • 1-2 łyżeczki soli
  •  
  • Dodatki
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 400 g gotowanych krewetek
  • koperek
  • 1 łyżeczka świeżo utartego chrzanu
  • 100 g rozpuszczonego, przyrumienionego masła

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Włóż rybę do naczynia i  hojnie posyp solą. Odstaw na ok. 30 minut. Im grubsze filety, tym dłużej powinny chłonąć sól.
  • W tym czasie przygotuj sałatkę: obierz i posiekaj jajka, obierz krewetki i pokrój koperek. Ostrożnie wymieszaj wszystkie składniki dodając do nich utarty chrzan.
  • Osusz filety i ułóż je w żaroodpornym naczyniu.
  • Umieść termosondę nastawioną na 52°C w najgrubszym miejscu ryby. Włóż rybę do nagrzanego piekarnika i piecz wykorzystując program parowy, przez około 7-8 minut.
  • Podawaj z sałatką oraz przyrumienionym masłem. Do tej potrawy doskonale będą pasować gotowane ziemniaki i zielone warzywa.