Dorsz pieczony z bazyliowym pesto: prosty przepis na rybę idealną

2021-03-29
Dorsz pieczony z bazyliowym pesto: prosty przepis na rybę idealną
Autor: Shutterstock Dorsz pieczony z bazyliowym pesto pod kruszonką to eleganckie danie na każdą okazję. 
łatwy
25 min
4

Dorsz pieczony z bazyliowym pesto to doskonałe danie na świąteczny lub codzienny obiad. Podajemy przepis na bazyliowe pesto, ale można też użyć gotowego sosu pesto, który jest dostępny w wielu sklepach. Wypróbujcie ten prosty przepis na pyszne danie rybne i cieszcie się jego smakiem!

 

 

SKŁADNIKI

  • RYBA:
  • 1 kg filetów z dorsza
  • 3 kromki pieczywa tostowego
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka śmietany (opcjonalnie)
  •  
  • SOS PESTO:
  • 3 pęczki bazylii
  • 10 dag orzeszków piniowych
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki mielonego parmezanu
  • 10 łyżek oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE KROK PO KROKU

  • Opłukać rybę, osuszyć i podzielić na 4 części.
  • Chleb tostowy zmielić. W żaroodpornym naczyniu ułożyć marchewkę i filety z ryby. Skropić 2 łyżkami soku z cytryny.
  • Przygotować sos pesto – zmiksować listki bazylii, oliwę, parmezan, czosnek, orzeszki piniowe. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sosem pesto posmarować rybę, posypać zmielonymi tostami i polać śmietaną.
  • Piec 25 minut w temp. 180 st. C.