Piekarniki – jak kupić dobry piekarnik? Nowoczesne funkcje w piekarnikach

2015-03-06 12:02
Piekarnik
Autor: TEKA

Nowoczesny piekarnik elektryczny to element wygodnego wyposażenia kuchni, który nie tylko dopilnuje za nas przygotowywanej potrawy, lecz także wyczyści się z niewielką naszą pomocą. Na jakie funkcje warto zwrócić uwagę podczas zakupu urządzenia?

Kto pamięta pieczenie w tradycyjnym piekarniku gazowym, tym bardziej doceni komfort obsługi nowoczesnych piekarników elektrycznych. Zastosowanie wielu elementów grzewczych pozwoliło stworzyć szereg kombinacji grzania, umożliwiających nam przygotowanie każdej potrawy według indywidualnych upodobań.

Piekarnik, który pomaga w pieczeniu

Do tych funkcji nowoczesnych piekarników, z których najczęściej i najchętniej korzystają domowi szefowie kuchni, należy termoobieg. Dzięki niemu możliwe jest pieczenie nawet na kilku poziomach jednocześnie bez przenikania się smaków i zapachów. W ten sposób optymalizujemy wykorzystanie przestrzeni piekarnika, oszczędzając czas i energię. Termoobieg ponadto umożliwia uzyskanie jednakowych efektów pracy podczas przyrządzania większej ilości jednej potrawy. Tę zaletę doceni każdy, kto urządza w domu większe przyjęcia. Nie tylko w gorączce przyjęcia, bo i w codziennym zabieganiu przydaje się funkcja szybkiego nagrzewania, która uruchamia najwyższą moc piekarnika, dzięki czemu zaprogramowaną temperaturę urządzenie osiąga w najszybszy możliwy sposób. Oszczędzamy w ten sposób przede wszystkim czas, ale i energię – bo w zależności od naszego dalszego postępowania sumaryczne zużycie prądu może się okazać niższe niż nagrzewaniu w normalnym tempie.

Innowacyjnym rozwiązaniem, które już teraz zyskuje sobie popularność, jest termosonda. Moduł ten sprawdza wewnętrzną temperaturę pieczonego mięsa, a gdy ta osiąga pożądany poziom – wyłącza piekarnik. Dzięki termosondzie pieczenie staje się bardziej precyzyjne, a każda z przyrządzanych pieczeni pozwala delektować się doskonałym smakiem. Funkcję tę znajdziemy w piekarniku HL 890 firmy TEKA. Komfort i bezpieczeństwo obsługi nowoczesnego piekarnika zwiększają prowadnice teleskopowe. Dzięki nim nawet bardzo ciężkie pieczenie można lekko i stabilnie wysunąć do końca bez ryzyka zsunięcia się. Najlepsze są oczywiście prowadnice z pełnym wysuwem, dające pełny dostęp do przygotowywanych potraw, ale i te z wysuwem częściowym pozwolą nam wygodnie sprawdzić stan ciasta, pieczeni lub zapiekanki.

Zewnętrzny chłód piekarnika

Zewnętrzne części nowoczesnych piekarników nie nagrzewają się już tak, jak to miało miejsce w urządzeniach starszych generacji. Optymalizacja sposobu odprowadzania gorących oparów z komory z jednej strony, a z drugiej – coraz lepsze właściwości izolujące drzwi urządzenia to przede wszystkim mniejsze ryzyko oparzeń. Niższa temperatura wewnątrz otworu montażowego pozwala jednak również uniknąć wpływ zbyt wysokich temperatur na ścianki mebli kuchennych. Warto więc pytać o właściwości termiczne zewnętrznych części piekarnika. Z drugiej strony nowoczesne modele wyposażone są w systemy chłodzenia obudowy. Dzięki nim gorące powietrze z wnętrza piekarnika jest w odpowiedni sposób schładzane i usuwane tak, by nie powodować nadmiernego nagrzewania się ścianek i drzwi urządzenia. Jednym z rezultatów działania systemu chłodzenia obudowy jest obniżenie temperatury panelu sterującego i uchwytu.

Piekarnik zawsze czysty jak nowy

Nowoczesne piekarniki kryją w sobie szereg innowacji ułatwiających utrzymanie urządzeń w czystości. Jednym z nich jest filtr tłuszczowy. Moduł montowany z tyłu komory piekarnika oczyszcza krążące w niej powietrze, dzięki czemu na ściankach, blachach i rusztach osadza się mniej zanieczyszczeń. Czyszczenie wnętrza piekarnika bez nadmiaru obciążających i kieszeń, i środowisko środków chemicznych ułatwi specjalna emalia taka jak Crystal Clean. Do jej wyjątkowo gładkiej i jednolitej powierzchni nie przywiera tłuszcz, wszelkie zabrudzenia dają się więc łatwo usunąć w temperaturze pokojowej. Warto zwrócić uwagę na innowacyjny system czyszczenia Hydraclean, w który wyposażane są piekarniki marki TEKA. Dzięki niemu zaledwie 250 ml wody wylanej na dno urządzenia wystarczy, aby najbardziej uporczywe zabrudzenia pozwoliły się bez trudu zetrzeć gąbką szmatką. System Hydraclean zamienia wodę w parę, która osiada na ściankach urządzenia i odspaja zanieczyszczenia od pokrywającej wnętrze piekarnika emalii. Teraz wystarczy na zimno wytrzeć czyszczone powierzchnie – i gotowe. Wszystko nie trwa nawet pół godziny.
Tyle o wnętrzu. Co z częściami zewnętrznymi? Jeśli interesuje nas piekarnik z wykończeniami ze stali szlachetnej, pytajmy o modele ze specjalną powłoką zabezpieczającą przed odciskami palców. Dzięki nim front urządzenia i panel sterowania pozostaną zawsze czyste, a my oszczędzimy sobie i pracy, i nerwów.

Czy artykuł był przydatny?
Przykro nam, że artykuł nie spełnił twoich oczekiwań.
Nasi Partnerzy polecają